K. Ž. | 7. 10. 2024, 13:00

Starši na nogah: slovenski športnik, obsojen zlorabe otroka, naj bi nemoteno treniral mladino

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Slovenski športnik je bil obtožen kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost z zlorabo položaja, a naj bi vseeno delal z otroki. 

Slovenski judoist Vito Dragič, ki je dobil tudi naziv Športnik leta, se je znašel pod plazom kritik zaradi svoje obtožbe. 31-letnik je bil namreč na Okrožnem sodišču v Mariboru spoznan za krivega storitve kaznivega dejanja kršitev spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, po drugem odstavku 174. člena Kazenskega zakonika, navajajo Slovenske novice. Sodišče mu je izreklo pogojno kazen, v kateri se je določila kazen enega leta zapora s preizkusno dobo.

Novinarji Slovenskih novic so na dogodek postali pozorni po anonimnem sporočilu staršev otrok, ki obiskujejo Dragičev Judo klub Impol v Slovenski Bistrici. V sporočilu so navedli, da Dragič kljub pravnomočni obsodbi za "nadlegovanje mladoletne osebe" še vedno deluje v športu ter dela z mladimi.

Vito Dragič

Vito Dragič

Žiga Živulović jr. /BOBO

Ob tem so izpostavili, da naj bi imel Dragič v Občini Poličane tudi svoj judo kljub namenjen mladim, med poletjem pa naj bi tudi nudil varstvo otrok, ki ga je financirala občina. Starši se medtem sprašujejo, kako je možno, da lahko obsojenec še naprej poučuje otroke.

"Odločilna je bila beseda proti besedi"

Na očitke se je odzval tudi Vito Dragič, ki je dejal, da pravnomočno sodbo spoštuje. Pojasnil je, da ni šlo za nobeno nadlegovanje, "na sodišču je pač bila odločilna beseda proti besedi in so se sodniki odločili za pogojno sankcijo, ki jo v celoti spoštujem in izvajam".

Sam opravlja zgolj funkcijo zakonite zastopnika kluba ter opravlja delo na organizacijskem področju, kar pomeni, da nima neposrednega stika z otroki. A na podlagi informacij okrožnega sodišča, ni šlo zgolj za nadlegovanje, ampak za veliko hujši očitek.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave