J. Z. | 6. 10. 2022, 10:11

Ne le mrzla, letošnja zima bi bila brez praznične osvetljave mest lahko ena bolj temnih doslej

Bobo

Številne evropske države so se v luči varčevanja z energijo odločile, da zatemnijo turistične znamenitosti in ulice. Da sledi temu trendu, nekateri pozivajo tudi slovensko vlado, ki se očitno že pripravlja na naslednje ukrepe. 

Energetska kriza že kaže zobe, vse večja je potreba po varčevanju z elektriko, saj cene letijo v nebo. Tako so se recimo v Parizu, ki mu mnogi rečejo kar mesto luči, odločili, da bodo največje znamenitosti ponoči manj časa osvetljene. Eifflov stolp, ki je bil doslej osvetljen do 1. ure zjutraj, vsako uro pa ga je dodatno razsvetlilo 20.000 utripajočih žarnic, pa se bo v temo pogreznil ob 23.45.

Da naj podobno ukrepa tudi Slovenija, je na spletni strani predlagam.vladi.si zapisal tudi zaskrbljen državljan. "Nepotrebne razsvetljave je zagotovo ogromno (poti zunaj naselij, določene regionalne ceste, osvetljevanje objektov po določeni uri). Zagotovo obstajajo še drugi načini, a ta se zdi relativno enostaven," je predlagal. 

Bobo

Ministrstvo za infrastrukturo mu je odgovorilo, da nedavno sprejeti zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju energije že določa, da so upravljavci razsvetljave dolžni zmanjšati rabo električne energije z osvetljevanjem. "Vlada pa bo z uredbo predpisala še omejitve osvetljevanja za namen varčevanja z energijo. Določila bo, v katerih primerih bo prepovedano ali omejevanje osvetljevanje stavb, prostora ali površin." Kdaj bo to storila, pa še ni znano. 

Kateri ukrepi so že v veljavi?

Vlada je julija določila, da organi državne uprave prostorov ne hladijo na nižjo temperaturo zraka, kot je 25 stopinj Celzija.  Prostori v organih državne uprave se prav tako naj ne bi ogrevali na višjo temperaturo zraka od 20 stopinj, razen v posebnih primerih. 

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu