STA/M.P. | 5. 10. 2022, 18:50

Vlada razložila, zakaj šolarji in dijaki ne bodo jedli zastonj

Bobo/Profimedia/fotomontaža

Tema je bila v zadnjih mesecih velik kamen spotike med koalicijo in opozicijo, vmes se je znašel tudi Inštitut 8. marec.

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je soglasno podprl predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju. Predlog, o katerem bo DZ odločal na četrtkovi izredni seji, prinaša zamrznitev cen šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih.

Malice ne bodo brezplačne, a njihova cena bo fiksna

Zaradi zagotavljanja pozitivnega poslovanja šol bi se osnovnim in srednjim šolam razlika med stroški in staršem zaračunano ceno malice krila iz državnega proračuna. Zato vladni predlog določa, da se cena šolske malice za učence in dijake v prihajajočem šolskem letu ne zviša in ostane enaka kot v šolskem letu 2021/2022. 

Predlog je tudi, da bi dijaki in študenti, ki bivajo v dijaškem domu, v prihajajočem šolskem letu plačali oskrbnino v višini izhodiščne cene, kot je veljala od januarja ko konca avgusta. V študentskih domovih pa bo v letu 2022/23 fiksno določena cena bivanja.

"Predlog o brezplačni malici in kosilu  ni bil podprt zato, ker želi koalicija najprej zamrznti cene šolske prehrane in bivanja v dijaških in študentskih domovih."

"Predlog o brezplačni malici in kosilu ni bil podprt zato, ker želi koalicija najprej zamrznti cene šolske prehrane in bivanja v dijaških in študentskih domovih."

Bobo

Opozicija: kakovost malic bo padla

Poslanci opozicijskih SDS in NSi so imeli glede predloga nekatere pomisleke in so izražali bojazen, da bo zaradi zamrznitve cen padla kakovost prehrane v šolah.

Izpostavljali so še, da se zakon sprejema prepozno, saj se je šolsko oz. študijsko leto že začelo.

Poslancem Gibanja Svoboda, SD in Levice so tudi očitali, da so zavrnili novelo zakona o šolski prehrani, s katero so v SDS predlagali brezplačno šolsko malico in kosila. Ti pa so jim odgovarjali, da gre pri teh očitkih za zavajanje, saj bi predlog SDS brezplačno prehrano uvedel šele v letu 2024. Za zamudo pri sprejemanju interventnega zakona so okrivili opozicijo, saj so morali v državnem zboru najprej odločati o njihovem predlogu.

Spomnimo, da je tudi Inštitut 8. marec v okviru kampanje “Za otroke gre” v državni zbor vložil predlog spremembe dveh zakonov na področju šolske prehrane oziroma, ki med drugim vključuje predlog o brezplačnih malicah in kosil. Tega je neuspešno predlagala poslanska skupina SDS.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk