La. P. | 4. 7. 2024, 14:35

Zakaj je voda iz pipe toliko boljša od ustekleničene vode: za ceno pollitrske plastenke vode dobite ...

Profimedia

Glede na to, da imamo praktično povsod v Sloveniji dostop do čiste pitne vode, je smiselno, da to izkoristimo.

V vročih poletnih dneh je zadosten vnos tekočin še toliko pomembnejši, najboljša izbira za gašenje žeje pa je še vedno navadna voda.

Voda igra ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah, denimo pri uravnavanju telesne temperature, prebavi, absorpciji hranil ter ohranjanju zdravja kože, sklepov in mišic, pomanjkanje vode oziroma dehidracija pa ne povzroča le glavobola, utrujenosti in resnih zdravstvenih težav, temveč vpliva tudi na sposobnost sprejemanja odločitev, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Morda vas zanima tudi:

Dva evra za več kot celoletni dostop do vode

V Sloveniji imamo srečo, da nam je praktično povsod dostopna zdrava in čista pitna voda. Ta je namreč neprimerno cenejša od ustekleničene vode.

Kot so izračunali pri ZPS, za dva evra v restavraciji dobite pollitrsko plastenko vode (v trgovinah so cene nekoliko nižje, a ne bistveno), medtem ko lahko za enak znesek dobite kar 898 litrov vode iz pipe!

Cena ustekleničene vode je celo primerljiva s ceno sladkih pijač, kar lahko vpliva na pogostejši nakup ali naročilo slednjih. Toda najboljša in najbolj zdrava odločitev je še vedno voda iz pipe.

Odrasla oseba povprečno popije dva litra vode na dan, kar pomeni, da na leto spije 730 litrov. S samo dvema evroma torej lahko poskrbi za ustrezen vnos tekočine za kar petnajst mesecev. Če bi se pri hidraciji zanašali le na plastenke vode, bi bila ta številka seveda veliko višja.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec