R. K. | 3. 7. 2023, 07:35 | Vir: STA

V nov teden z novimi vremenskimi opozorili: ali Sloveniji spet preti toča?

Bobo/fotomontaža

Čeprav smo že vstopili v julij, pretirano suhega in sončnega vremena še ni na vidiku.

Vreme v ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v krajih južno od nas bo sprva suho, zjutraj bodo krajevne padavine predvsem v severni polovici Slovenije, popoldne pa bodo plohe in nevihte nastajale tudi drugod. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 28 stopinj, so zapisali na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) in dodali, da se bodo padavine nadaljevale v noč.

Lahko se pojavi tudi toča

Vremenoslovci opozarjajo, da se lahko popoldne ob južnem, jugovzhodnem in deloma tudi v osrednjem delu države ob močnejših nevihtah pojavi tudi kakšno krajevno neurje z močnejšimi sunki vetra in močnimi nalivi, lahko pa se pojavi tudi toča. Podobne nevšečnosti se lahko ob nevihtah pojavijo tudi v večernih urah predvsem v severnem in severovzhodnem delu države, je opozoril Robert Sitar s Ciklon.si.

Ob liniji neviht s severa lahko zvečer pričakujemo tudi močnejše sunke nevihtnega piša, ki lahko predvsem v severovzhodnem delu države dosegajo hitrosti okoli 70 kilometrov na uro. Močnejši sunki nevihtnega piša pa bodo ob nevihtah možni tudi ponoči v jugozahodnem delu države, je še opozoril Sitar.

Borut Živulovič/Bobo

Jutri bo vreme lepše

V torek nas čaka izboljšanje, saj bo dež dopoldne ponehal, delno se bo razjasnilo. Na Primorskem bo zjutraj in dopoldne pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 22 do 26, na Primorskem do 29 stopinj. Popoldne bodo na območju Alp nastale posamezne plohe ali nevihte. Ob severnem Jadranu bo pihala povečini šibka burja, napovedujejo pri Arsu.

Vreme po Evropi in obeti

Nad južno Evropo in severnim Sredozemljem je območje enakomernega zračnega tlaka. V višinah doteka k nam od zahoda občasno nekoliko bolj vlažen in nestabilen zrak.

V sredo bo deloma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Zjutraj bo na Primorskem pihala šibka burja.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije