T. R. | 13. 10. 2024, 15:40 | Vir: STA

Kdaj bodo na svoj račun prišli ljubitelji snega? Po napovedih lahko snežinke pričakujemo ...

Profimedia

V srednjeročni napovedi vremenoslovci napovedujejo, kdaj lahko pričakujemo sneg. 

Na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved navajajo, da je JMA napoved za december precej ugodna za ljubitelje mraza in snega. JMA osveži napoved vsak mesec okoli desetega v mesecu in velja za naslednje tri mesece.

V nadaljevanju navajajo: "Kot lahko vidimo so negativne anomalije geopotencialnih višin prisotne nad našim območjem, v visokih geografskih širinah je prisoten visok zračni tlak. To bi lahko pripeljalo do pogostih sneženj nad nami in zgodnje zime, kar za la nino ne bi bilo nobeno presenečenje."

V nadaljevanju so zapisali, da se situacija januarja spremeni, saj imamo nad Atlantikom negativne anomalije geopotencialnih višin in nad našim območjem greben iz Severne Afrike.

Ob tem izpostavljajo, da je napoved do konca oktobra že kar zanesljiva: "Po gledanju vsako dnevnih izračunov, se kaže vsaj na začetku na suho in deloma sončno vreme. Območje visokega zračnega pritiska bo vztrajalo do petka, potem pa bo nekoliko oslabelo."

Dodajajo še: "Sprva bomo pod vplivom severozahodnih višinskih vetrov, po nižinah bo pihal šibak veter severnih smeri in nekaj šibke burje na Primorskem. Zato bo najbolj toplo na Primorskem, tja do 23 °C. Z odcepom doline v zahodno Sredozemlje pa se verjetnost padavin na zahodu v noči na petek spet poveča. Precej verjetno pa nas bo ta višinska dolina v petek tudi prešla, zato bo več padavin povsod po državi."

V nadaljevanju izpostavljajo: "Od nedelje 20.oktobra z okrepitvijo območja z visokim zračnim pritiskom pa si lahko obetamo spet več stabilnega vremena, razmeroma toplo bo. Tako vreme bo vztrajalo tja do četrtka 24.oktobra, ko bi nas lahko prešla izrazita vremenska fronta, tako idejo imata skupni izračun evropskega modela in AIFS."

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca