A. B. | 28. 7. 2022, 11:49 | Vir: STA

Vse več motorističnih prometnih nesreč: nekateri med vožnjo tudi na telefonu

Dreamstime/Profimedia/fotomontaža

Policisti so zaskrbljeni nad številkami, ki kažejo na znatno povečanje prometnih nesreč enoslednih vozil. S tem namenom bodo izvajali poostren nadzor, preverite, kje. 

Policisti Policijske uprave (PU) Ljubljana bodo v času vrhunca motoristične sezone izvajali poostren nadzor nad motoristi in mopedisti.

V poletnih mesecih je namreč število prometnih nesreč motornih vozil večje kot sicer, več je tudi poškodb.

Z nadzorom želijo poskrbeti, da bodo vozniki motornih vozil varno prišli na cilj in domov.

Vse več motorističnih prometnih nesreč 

Na območju PU Ljubljana so do julija obravnavali približno 120 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki motornih koles in motoristi. Med udeleženci nesreč je bilo več kot deset huje poškodovanih in več kot 80 lažje.

"Iz tega lahko potegnemo zaključek, da je večina udeležencev v prometnih nesrečah z motornimi kolesi poškodovanih," je dejal načelnik ljubljanske postaje prometne policije Zoran Obrez.

Dreamstime

Na območju celotne države pa so do 25. julija obravnavali 550 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi in mopedisti. V teh prometnih nesrečah je umrlo devet udeležencev, približno 100 je bilo huje in več kot 300 lažje poškodovanih.

Glede na lansko leto je stanje slabše

Glede na lansko leto policisti ugotavljajo, da je stanje v prometu slabše. Na območju PU Ljubljana so obravnavali 500 nesreč in zabeležili 13 smrtnih žrtev, v enakem obdobju lani pa 11.

Profimedia

Letos smrtnih žrtev med motoristi niso obravnavali, v enakem obdobju lani pa so jih zabeležili šest. Je pa glede na lani bistveno več udeležencev tudi ob vikendih, ker se turisti odpravljajo na dopust, kar pomeni posledično tudi več prometnih nesreč, je opozoril Obrez.

Kaj je najpogostejši vzrok prometnih nesreč? 

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so neprilagojena hitrost, neustrezna stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti v križiščih, v veliko primerih je kot sekundarni vzrok prisoten tudi alkohol.

"Vozniki enoslednih vozil uporabljajo tudi mobilne telefone med vožnjo, s čimer posledično zmanjšujejo ravnotežje pri vožnji in svojo pozornost," je pojasnil Obrez.

Bobo

Izvajali bodo poostren nadzor

S poostrenimi nadzori skušajo doseči, da bodo vozniki motornih koles in mopedisti upoštevali prometna pravila, predvsem hitrost, stran, smer in prednost. "Vozniki enoslednih vozil so precej manj vidni, zato priporočamo tako voznikom motornih koles kot tudi drugim udeležencem v prometu, da so pri vključevanju v promet še posebej pozorni," je opomnil Obrez. Voznike je pozval, naj zmanjšajo hitrost v križiščih.

Bobo

"Vsi skupaj poskušajmo doseči, da bo to poletje minilo kar najbolj varno in da bodo vozniki motornih koles in mopedisti, kakor tudi drugi udeleženci v prometu, poletje preživeli varno in brez nesreč," je zaključil.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije