Uredništvo | 18. 6. 2024, 14:02

Zala Tomašič med volilno kampanjo "ukradla" znan logotip: je s tem mladim načrtno pošiljala sublimna sporočila?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Logotip z njenim imenom je tako zelo podoben logotipu priljubljene modne znamke, da bi težko šlo le za naključje.

Vse kaže, da je nova evropska poslanka Zala Tomašič, ki je bila z zadnjega mesta na listi stranke SDS v evropski parlament izvoljena s preferenčnimi glasovi in je za seboj pustila tudi precej bolj izkušene politike v lastni stranki, med svojo volilno kampanjo posegla po več bližnjicah.

Žiga Živulović jr. /BOBO

Pri tem je bila očitno pripravljena tvegati celo tožbo. Da bi s sublimnimi sporočili pritegnila mlade, si je namreč izposodila prepoznavni znak priljubljene blagovne znamke. Logotip z njenim imenom, ki ga je uporabljala med volilno kampanjo, namreč močno spominja na logotip modne znamke Zara

Malo verjetno, da bi šlo za naključje

Ker je bila pri logotipu Tomašičeve uporabljena enaka pisava kot pri logotipu blagovne znamke, črke pa so na enak način pomaknjene skupaj, je zelo malo verjetno, da bi šlo za naključje, ampak gre prej za dobro premišljeno subliminalno oglaševalsko taktiko

Na to je opozoril filozof in publicist Boris Vezjak, ki je zapisal: "Ko je zasnovala logotip s svojim imenom, se ni mogla upreti skušnjavi v podobi logotipa med mladimi silno popularne španske znamke Zara."

www.vezjak.com

Vezjak je sklepal, da je Tomašičevo premamila "asociacija, kjer mora v imenu podjetja zgolj spremeniti črko R v L, da bi dosegla zase ugoden psihološki zaznavni učinek z rabo istega fonta in razmikov med črkami".

Malo verjetno, da bi šlo za naključje

Dodal je, da je Tomašičeva tako pisavo kot logotip Zare uporabila za osebne interese politične kampanje, kar po njegovem mnenju ni nedolžen korak, saj so logotipi navadno zaščiteni z avtorskimi pravicami oziroma registrirani kot blagovne znamke.

"Uporaba (logotipa op. a.) za promocijske in politične namene brez dovoljenja nedvomno predstavlja kršitev avtorskih pravic," je zapisal Vezjak. Ali bo podjetje Zara zaradi kršitve ukrepalo, sicer ni znano.

Profimedia/fotomontaža

Vezjak ob tem meni tudi, da bi o tem moral spregovoriti tudi Evropski parlament, saj bo Tomašičeva kot evropska poslanka del zakonodajnega telesa, "a svoj mandat začenja s kršitvijo tistega, kar bo potrjevala sama: zakone."

Novo na Metroplay: O dojemanju glasbe, novemu albumu in svoji ljubezenski zgodbi kot iz filma | Miha Guštin - Gušti