A. B. | 7. 12. 2022, 10:10

Zaposlena v zdravstvu opozorila na rizično ukinitev kar 28 dežurnih ambulant po Sloveniji

Profimedia

Projekt, ki so ga želeli izpeljati že leta 2015, je požel ogromno nezadovoljstva med lokalnimi prebivalci. Videti je, da želijo tovrstne spremembe v naslednjem letu kljub temu uvesti. 

V prihodnjem letu bo na podlagi projekta celostne prenove sistema nujne medicinske pomoči v Sloveniji, ki je bil 25. novembra letos predstavljen na ministrstvu za zdravje, kar 28 izmed ambulant nujne medicinske pomoči zaprlo svoja vrata. Na spremembe je opozorila zaposlena v zdravstvu, ki je na uredništvo portala Sobotainfo naslovila pismo in z njim odprla pomembno vprašanje nadaljnjega delovanja nujne zdravstvene pomoči v Sloveniji. 

Šlo naj bi za projekt celostne prenove sistema nujne medicinske pomoči pri nas. Pripravili so ga člani delovne skupine ministrstva za zdravje. 

Zaskrbljena zdravstvena delavka

Zaposlena v zdravstvu je opozorila, da naj bi se v prihodnjem letu ukinjale nekatere dežurne ambulante v Sloveniji in poudarila, da naj bi se to zgodilo predvsem v Pomurju, poroča Sobotainfo. Tovrstno reorganizacijo nujne medicinske pomoči je minister napovedal za začetek leta 2023, čeprav je vzgibe za tovrstne spremembe leta 2015 izkazala nekdanja ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Spremembe v navedenem letu niso bile sprejete, saj so se jim lokalne skupnosti uprle. 

Profimedia

V Sloveniji je trenutno na voljo 50 dežurnih mest, ki delujejo tudi ponoči in ob koncih tedna. "Zdravniki iz teh dežurnih mest opravljajo delo v ambulanti nujne medicinske pomoči, sprejemajo klice za posvete v času dežurstva, prav tako se odzovejo na klic 112 in z reševalnim vozilom izvozijo na teren, kjer nudijo nujno oskrbo bolnikom ali poškodovancem," je za Sobotainfo zaupala zaposlena. Z zmanjšanjem števila ambulant za nujno medicinsko pomoč bodo bolniki čakali dlje. "V načrtu reorganizacije se močno zmanjšuje število dežurnih mest z zdravnikom. Tako bodo številni kraji ostali brez dežurnega zdravnika in bodo s tem precej prikrajšani za oskrbo v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja. Če bodo poklicali številko 112, bodo sicer oskrbljeni, vendar bo prišla ekipa nujne medicinske pomoči iz bolj oddaljenega kraja, kjer bo po novem sistemu vzpostavljen urgentni center ali satelitski urgentni center," je opozorila. 

Po navedbah zdravstvene delavke naj bi se ukinile naslednje ambulante nujne medinske pomoči: Gornja Radgona, Ljutomer, Lenart, Slovenske Konjice, Ormož, Črna na Koroškem, Dravograd, Šentjur, Žalec, Laško, Nazarje, Rogaška Slatina, Kozje, Hrastnik, Zagorje, Krško, Radeče, Metlika, Radovljica, Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Tržič, Kamnik, Trebnje, Ribnica, Logatec in Cerknica.

Kaj so o tem povedali na ministrstvu? 

Na ministrstvu za zdravje so opozorili, da je načrt še v fazi usklajevanja in predvsem, da do tovrstnih sprememb še ne bo prišlo tako hitro. "Ministrstvo za zdravje pripravlja reorganizacijo NMP. Ker je reorganizacija še v fazi usklajevanja, je v tem trenutku preuranjeno govoriti o kakršnihkoli spremembah. Javnost bo o vsem obveščena pravočasno," je bil njihov redkobeseden odgovor za Kamnik.info. 


Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord