21. 8. 2024, 12:24 | Vir: STA

Pacient v ZD Ljubljana napadel in grozil zobozdravnici, da ji bo "razbil zobe"

Igor Kupljenik/BOBO

Bolnik v ZD Ljubljana je napadel zobozdravnico.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana je bolnik pred mesecem dni zaradi nestrinjanja s terapijo napadel zobozdravnico, ki je morala poklicati policijo, je v izjavi za medije dejal zobozdravnik Robert Kovačević. Letos je bilo v ZD Ljubljana 104 prijavljenih nasilnih dogodkov, lani pa 92, je navedel in dodal, da je nasilje nedopustno.

Kovačević je povedal, da je bil bolnik redno naročen na termin v eni od enot ZD Ljubljana in odklonilen do terapije, ki mu jo je predlagala zobozdravnica, saj je "imel o zdravljenju svojo idejo". Z zobozdravnico sta se dogovorila, da bosta zdravila, kot je predlagala. Potem ko je prejel injekcijo anestetika, pa je bolnik postal agresiven, zobozdravnico je začel pljuvati, odrivati, žaliti, agresivno je pristopil do nje in ji grozil, da ji bo "razbil zobe".

Zobozdravnica se je odmaknila, poskušala umiriti situacijo, nato pa v strahu pobegnila v čakalnico, kjer so ji pomagali pacienti. Bolnik je med odhodom iz ZD grozil, da bo zobozdravnico poiskal na domu in z njo obračunal. Po njegovem odhodu sta se z medicinsko sestro zaprli v ordinacijo, kjer sta počakali policijo, je še navedel Kovačević.

Igor Kupljenik/BOBO

"Ta dogodek je nesprejemljiv, vzbuja strah in velik stres za celotne ekipe," je dejal. Zobozdravnica je od tedaj zaradi strahu na bolniški. V ZD Ljubljana je zaposlenih 70 zobozdravnikov, vsak ima glavarino 1500 bolnikov. Če je kdo od njih bolniško odsoten, njegovo glavarino začasno prevzamejo drugi zobozdravniki, je dejal.

Navedel je, da so morali samo v ZD Ljubljana - Center, kjer je zaposlen Kovačević, v zadnjih treh mesecih štirikrat klicati policijo. Razlogi so bili različni - od uničevanja pročelja stavb, nadlegovanja in groženj. "To so stvari, ki rušijo zmožnost ekip pomagati bolnikom. Spoštovanje in zaupanje sta osnova, temelj in predpogoj za kakršnokoli terapijo," je dejal.

Povratne informacije, kaj se dogaja po prijavi, ne dobijo, je dejal. Edino, kar lahko naredijo sami, je da proti takim bolnikom sprožijo postopek na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za zamenjavo zdravnika ali zobozdravnika.

Sicer pa ima ZD Ljubljana varovanje v vseh enotah, varnostniki redno patruljirajo tudi v dislociranih enotah, v vseh prostorih so nameščeni t. i. "panic gumbi", v službi za nujno medicinsko pomoč pa imajo tudi žepne alarme, je navedel. ZD organizira tudi delavnice na temo komunikacije za pomiritev bolnikov, a v tem primeru je stvar potekala prehitro, zato se je zobozdravnica obrnila neposredno na policijo, je dejal.

"Razumem, da imajo bolniki težave, da so zaskrbljeni, zafrustrirani, da mogoče pričakujejo več, kakor jim mi lahko nudimo v danem trenutku, ampak pristati na to, da je nasilje kakršnakoli rešitev problema, ni dopustno," je še sklenil Kovačević.

Izjavo za medije o nasilju v ZD Ljubljana bo danes ob 13. uri podala tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković