K. Ž. | 30. 7. 2024, 10:15

Kaos na ljubljanskem nepremičninskem trgu: da bi dobili neprofitno stanovanje, se lažejo, da imajo bolne otroke

Tina Kosec/Bobo

Nepremičninski trg v Ljubljani je neizprosen, zaradi česar se nekateri zatečejo k ponarejanju uradnih zdravniških potrdil, da bi prej dobili neprofitno stanovanje.

Lani je v javnost prišel 20. javni razpis za dodelitev okoli 200 neprofitnih stanovanj v najem. Tega je razpisal Javni stanovanjski sklad mestne občine Ljubljana (JSS MOL). Medtem se nekatera stanovanja še gradijo, namreč na lokacijah v Ljubljani in na Vrhniki. Povprečna najemnina za 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje je okoli 290 evrov, zaradi česar je veliko zanimanje. Na podlagi podatkov Dela, so za stanovanja na JSS MOL prejeli 3585 vlog.

Profimedia

Pri neprofitnih stanovanjih pa veljajo določeni pogoji. Nekatera so namreč namenjena za invalide, druga za tiste z okvaro sluha, nekatera pa za samske. Do stanovanj so upravičene tudi družine ter žrtve nasilja v družini. "Ena od kategorij, ki so jo prosilci lahko uveljavljali, so zdravstvene razmere. Za priznanje te kategorije so prosilci k vlogam morali predložiti zdravniško potrdilo," je za Delo pojasnil direktor JSS MOL Sašo Rink. V kolikor ima oseba zdravniško potrdilo, je verjetnost za pridobitev neprofitnega stanovanja

Da bi dobili stanovanje, so ponaredili otroška potrdila

Rink je v nadaljevanju še izpostavil, da pri vlogah z zdravniškimi potrdili skrbno preverijo, ali gre za ponaredek ali ne. Verodostojnost preverijo pri posameznih izdajateljih, eden od njih pa je tudi Zdravstveni dom Ljubljana (ZDL). Kot so dejali v ZDL, so ugotovili, da je veliko število potrdil delno ali v celoti spremenjenih oziroma ponarejenih.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Po neuradnih informacijah Dela, naj bi nekateri v vlogah ponaredili podpis in žig, drugi pa tudi celotna potrdila. Največkrat so ponarejena potrdila, ki navajajo trajno obolelost mladoletnih otrok, ki je pogojena s slabimi stanovanjskimi razmerami. Astma ali kronična bolezen zgornjih dihal namreč na razpisu doprinese 80 dodatnih točk za vsakega otroka.

V kolikor ugotovijo, da je zdravniško potrdilo ponarejeno, pristojni oddajo prijavo na policijo. Na podlagi podatkov JSS MOL, so do konca julija preverili verodostojnost 164 potrdil, 57 jih je bilo ponarejenih. Za 20. razpis so preverili 136 potrdil, od tega jih je bilo 53 ponarejenih, za 16 vlog pa še čakajo odgovor.

V kolikor je ugotovljeno, da so zdravniška potrdila ponarejena, je kot že omenjeno podana prijava na policijo. Obenem pa na skladu sprožijo tudi upravne postopke. "JSS MOL oziroma MOL izdata ustrezni upravni akt, bodisi o obnovi postopka bodisi o izrekanju ničnosti v pritožbenih postopkih. S tem bo zagotovljeno, da med dobitniki stanovanj, torej na seznamu upravičencev, ne bo tistih prosilcev, ki so predložili listine, katerih verodostojnost ni bila potrjena," je obelodanil Rink.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil