L. PA. | 30. 9. 2024, 15:10

Zdravo življenje: Slovenija visoko na lestvici držav, kjer moški in ženske najdlje ...

Fotografija je simbolična

Profimedia

Ženske v Sloveniji so povprečno zdrave do 68,5 leta, moški pa do 65. leta.

V nedavni Eurostatovi analizi se je na prvo mesto držav, kjer moški in ženske dočakajo najvišjo starost zdravega življenja, uvrstila Malta, poroča Forbes Slovenija. Ženske lahko tam pričakujejo 70,3 leta zdravega življenja, moški pa 70,1 leta.

Na vrhu lestvice pa je tudi Slovenija. Povprečno ženske dosežejo 68,5 leta, moški pa 65 let zdravega življenja. Pred njo na lestvici je pri ženskah samo Bolgarija s povprečno doseženo starostjo 68,9 leta, sledita pa ji Italija in Grčija s 67,8 leta. 

Pri moških pa so pred njo Švedska (67,5 leta), Italija (67,1 leta), Grčija (66,2 leta), Ciper (65,7 leta) in Irska (65,2 leta).

Presenetljivo je na dnu lestvice pristala Danska. Njihov javni zdravstveni sistem naj bi bil urejen, vendar pa je število rakavih obolenj višje kot v drugih državah EU. Ženske na Danskem lahko tako pričakujejo le 54,6 leta zdravega življenja, moški pa 57,1 leta. Slabo gre tudi Latviji, kjer imajo moški le 53 let zdravega življenja, ženske pa 55,4.

Morda vas zanima tudi:

Število let zdravega življenja je po metodologiji evropskega statističnega urada Eurostat sicer opredeljeno kot število let življenja, v katerih oseba pri svojih vsakdanjih dejavnostih ni omejena z boleznijo ali zdravstvenimi težavami.

V desetletju velik napredek

Slovenci smo v zadnjem desetletju zelo napredovali: še leta 2010 so ženske ob rojstvu pričakovale 54,6, moški pa 53,4 leta zdravega življenja. Primerjava s pričakovano življenjsko dobo pokaže, da Slovenci v povprečju zdravi preživimo več kot štiri petine življenja, kažejo podatki Urada RS za makroekonomske analize (Umar). 

Sveži podatki Eurostata, ki omogočajo vpogled v to, kako dobro države Evropske unije podpirajo sposobnost svojih državljanov, da kljub staranju ostanejo zdravi, je pokazala, da povprečna prebivalka EU lahko pričakuje 62,8 leta zdravega življenja, prebivalec pa 62,4 leta, še piše Forbes Slovenija.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca