L. PA. | 10. 9. 2024, 12:11

Glas ljudstva: koliko zares stane življenje v Ljubljani?

Profimedia

Koliko bi morali zaslužiti, da bi v Ljubljani lahko udobno živeli? 

Zaradi vse dražjih najemnin, cen nepremičnin in storitev se vse več ljudi izseljuje iz slovenske prestolnice, saj si življenja v Ljubljani ne morejo več privoščiti.

Višanje stroškov skrbi tudi ljudi, ki bi si želeli ravno nasprotno: v Ljubljani začeti novo življenje. Če je nekoč spadala med ugodnejše evropske prestolnice, je to že davno nostalgična preteklost in tudi v tujini se je očitno razširil glas, da bo treba za življenje ali dopustovanje v Ljubljani seči malo globlje v žep.

Mlademu hrvaškemu paru, ki je pred časom na forumu Reddit spraševal, kako enostavno je v Ljubljani najti dobro plačano delo in ali bosta lahko prišla do ugodne nepremičnine, so Ljubljančani tako odgovorili, naj se sploh ne trudita s selitvijo in naj raje poiščeta kakšen bolj perspektiven kraj za življenje.

Še pred njima je državljan Srbije, ki se je v Ljubljani dogovarjal za delo, na istem forumu poizvedoval, kako drago je življenje v Ljubljani in za kakšno plačo bi moral glede na to prositi, da bi mu zadostovala za življenje.

"Ogledal sem si nekatere spletne strani in cene najemnin za spodobnih 40 kvadratnih metrov so že okoli 1000 evrov. Zanima me še, kako draga je hrana, članarine za fitnes, življenjski stroški in tako dalje. Torej: koliko denarja bi moral zaslužiti, da bom lahko v mestu udobno živel?"

Morda vas zanima tudi:

Najmanj 1500 evrov neto

V tem primeru so bili odgovori bolj prizanesljivi, saj je iskalec dela v Ljubljani že sam približno izračunal, da življenje v mestu ne bo najbolj poceni. Ljubljančani so skupaj z njim prišli do zaključka, da moraš v Ljubljani, če želiš kolikor toliko brez težav priti čez mesec, zaslužiti najmanj 1500 evrov neto plače. To je tudi približno povprečna slovenska plača.

"Pod 1500 neto komaj preživiš. Med 1500 in 2000 neto lahko živiš približno spodobno, nad 2000 oziroma 2500 neto pa boš imel dobro življenje," je zapisal nekdo.

Pri tem je seveda odvisno, ali gre za življenje v najemu ali v lastni nepremičnini in ali živiš sam ali v paru. Če plačuješ najem in ti pri stroških nihče ne pomaga, je plača 2000 evrov neto skoraj obvezna za udobno življenje, ko ti ni treba gledati na vsak cent, dodajajo nekateri uporabniki foruma.

Nekateri pa so šli še dlje. Eden od uporabnikov je izračunal, da se dostojno življenje v Ljubljani začne šele pri 3000 evrih neto.

"Recimo, da daš 1000 evrov mesečno za najemnino, 300 za osnovne stroške, 100 za komunikacijo, 200 za hrano ... ostane ti 1600, in to brez avta, oblek, članarin, žuranja in podobno. Po moji oceni ti mora za spodobno življenje po davkih in vsem ostalem ostati vsaj 3000 evrov."

Člani foruma so upoštevali dejstvo, da je avtor objave spraševal po možnostih udobnega življenja – so pa nekateri omenili, da je stroške mogoče zmanjšati, če si pripravljen na življenje s cimri, uporabo javnega prevoza oziroma kolesa namesto avtomobila, življenje v ne tako priljubljenih predelih malo izven centra mesta in podobno.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec