Uredništvo | 7. 6. 2024, 11:20

Situacija iz nočne more: skozi pritlično okno vsakodnevno opreza neznanec, kaj storiti?

Profimedia

Živite v pritličju in skozi okno vas vsako noč prihaja opazovat stanovalec bližnjega bloka ...

Eden od tipičnih prizorov iz kakšne srhljivke ali kriminalke je, ko neka oseba v pritlični hiši nič hudega sluteč opravlja svoja vsakdanja opravila, skozi okno pa jo opazuje 'bad guy', ki načrtuje umor, ugrabitev ali kaj tretjega.

Toda kaj pa, ko neznano osebo pred svojim oknom začnete opažati v resničnem življenju? Sliši se srhljivo, a to se vam očitno lahko zgodi tudi, če živite v Sloveniji.

Na forum Reddit se je obrnil uporabnik, ki s cimri stanuje v pritličnem stanovanju v centru Ljubljane, njihov mir pa je pred nekaj meseci začel kaliti neznanec, ki ponoči gleda skozi njihovo okno.

"Soseda je povedala, da je videla, kako se dviguje na okenske police in nam dviguje žaluzije ter nas opazuje skozi okno. Ko gre kdo mimo, se skrije v bližnje grmovje in se pretvarja, da telovadi: razteguje se, pleza na drevo in podobno. Sami smo ga tudi že večkrat opazili, a je vedno pobegnil, preden smo ga lahko ulovili.

Visok je okoli 190 cm in deluje atletske postave, posneti ga je težko, ker prihaja po temi in ni luči, takoj, ko nas vidi, zbeži. Vemo, da živi nekaj ulic stran, v katero trgovino hodi in tudi približno, kako je videti. Kaj za vraga naj storimo? Policija? Nasilje? Kaj več mi pa že ne pade na pamet," je za pomoč zaprosil ostale člane foruma.

Morda vas zanima tudi:

Kaj pravi kazenski zakonik?

Po členu 134a kazenskega zakonika se tisti, ki "koga drugega ali njegovega bližnjega s ponavljajočim se opazovanjem, zasledovanjem ali vsiljivim prizadevanjem vzpostavitve neposrednega stika ali stika preko elektronskih komunikacijskih sredstev zalezuje in pri njem ali pri njegovem bližnjem s tem povzroči prestrašenost ali ogroženost", kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let, če je zalezovana oseba mladoletna ali slabotna oseba, pa z denarno kaznijo ali zaporom do treh let.

Pregon se začne na predlog. Vendar so člani foruma avtorja objave opozorili, da bo zalezovanje težko dokazati, zato so mu svetovali, naj piše dnevnik dogodkov zalezovanja, v katerega vnaša vse podrobnosti dogodkov, tudi to, kdo je zalezovalca opazil, kakšna oblačila je nosil in kakšne občutke (tesnoba, strah) so njegovi 'obiski' vzbudili v stanovalcih, hkrati pa poskuša zalezovalca posneti s kamero.

"Poučite se tudi o voajerizmu in zalezovanju/zasledovanju ter poskusite ugotoviti, za kaj gre. Zalezovalci/zasledovalci na neki točki želijo vzpostaviti stik, medtem ko želijo voajeristi ostati neopaženi, ker je del njihovega zadovoljstva ravno to, da vi ne veste, da vas opazuje (lahko se sicer pozneje spremenijo tudi v zasledovalce in poskušajo navezati stik ali koga napasti). Voajeristu morate dati vedeti, da ga vidite, ker jih to odbija, zasledovalcu pa ne, ker lahko to napačno razume kot vaš poskus vzpostavitve stika oz. zanimanje zanj," je predlagal eden od sodelujočih, ki je imel z zalezovanjem težave tudi sam.

"Ko se to večkrat ponovi in imate zbrane dokaze, pa prijavljajte na policijo, lahko tudi večkrat. V vmesnem času se samozavarujte, kolikor se da, in poiščite podporo, saj ima to lahko posledice za duševno zdravje."

Pasti ali plakati po soseski?

Čeprav lahko situacijo dokončno res rešijo le uradni organi, so imeli preostali člani foruma tudi nekaj predlogov za dejanja, ki bi zalezovalca morda lahko pregnala, če policija ne bi ukrepala.

Predlagali so denimo močne zunanje luči na senzor, ki bi ga osvetlile, vsakič ko se pojavi pred oknom, pasti, ki rahlo spominjajo na tiste iz filma Sam doma, denimo vedro vode, ki bi se mu zlil na glavo, lepilo ali zvočni alarm, precej radikalen predlog rešitve pa je bil tudi tisk plakatov z opisom in fotografijo zalezovalca, ki bi jih nalepili po soseski.

"Tako bodo vsi v okolici ugotovili, da gre za čudaka in ne bo mu preostalo drugega, kot da se preseli," je prepričan eden od uporabnikov.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec