R. K. | 27. 11. 2022, 14:04

Znano je, koliko Slovencev se je referenduma udeležilo do 11. ure

Žiga Živulović jr./Bobo

Volilna udeležba na današnjem glasovanju je v primerjavi z lanskoletnim referendumom o vodi občutno nižja. 

Znani so podatki o volilni udeležbi do 11. ure na današnjem referendumu, kjer Slovenci odločamo o uveljavitvi treh različnih zakonov. Po podatkih Državne volilne komisije (DVK), ki je podatke objavila le za referendum o noveli zakona o vladi, ne pa tudi o dolgotrajni oskrbi ter RTVS, je bila volilna udeležba do 11. ure 10 odstotna.

To je za 5 odstotkov slabše od volilne udeležbe na lanskoletnem referendumu o zakonu o vodi, kjer je do 11. ure glasovalo 15 odstotkov volilnih upravičencev.

Direktor Službe DVK Dušan Vučko je ob tem povedal, da je po podatkih okrajnih volilnih komisij do 11. ure na voliščih po Sloveniji glede zakona o vladi glasovalo 170.974 volilk in volilcev oziroma 10,09 odstotka volilnih upravičencev.

Udeležbo je primerjal z referendumom o zakonu o vodi, na katerem smo Slovenci glasovali julija lansko leto. Do 11. ure se je takrat glasovanja udeležilo 257.328 volilk in volilcev, kar je predsetavljalo 15,15 odstotkov volilnih upravičencev. Navedel je, da je bila končna udeležba takrat 46,46 odstotna, poroča 24ur.com.

Žiga Živulović jr./Bobo

Podatki za vse tri referendume komaj po zaprtju volišč

Po podatkih DVK je bila udeležba do 11. ure na današnjem referendumu najvišja v volilni enoti Novo mesto, kjer se je glasovanja udeležilo 10,93 odstotkov upravičencev. Najmanj jih je svoj glas oddalo v volilni enoti Ljubljana - Bežigrad, kjer so zabeležili 8,97-odstotno udeležbo.

Najvišjo udeležbo med volilnimi okraji ima Škofja Loka, kjer je glasovalo 13,64 odstotkov upravičencev, najnižjo pa Domžale s 6,67 odstotki.

Zaenkrat so znani le podatki o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. Podatke za vsak referendum posebej bodo okrajne volilne komisije objavljale šele po zaprtju volišč, so še zapisali pri omenjenem mediju.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije