2. 7. 2024, 16:17 | Vir: STA

Velik preobrat: vlada popustila uslužbencem upravne enote, kdaj se vračajo na delo?

Borut Živulović/Bobo

Predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana je sporočil, da so sprejeli vladni predlog stavkovnega sporazuma.

Stavka bo na največji upravni enoti prekinjena. Kako se bodo glede stavkovnih aktivnosti odločili na ostalih upravnih enotah, še ni znano.

Kdaj gredo nazaj na delo?

"Po precej burni razpravi prisotnih zaposlenih na upravni enoti Ljubljana je bil stavkovni sporazum, ki ga nam ga je posredovala vlada, sprejet. Oblikovali smo pripombe, ki jih je nasprotna stran sprejela," je dejal predsednik Sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana Dragan Stanković.

Borut Živulović /BOBO

Kot je pojasnil, to pomeni, da bodo zaposleni delali kot pred stavko, potrebujejo pa dovolj časa, da poslovanje normalizirajo. Podrobnosti stavkovnega sporazuma ni želel razkriti, pričakuje pa, da ga bodo podpisali v prihodnjih dneh.

Obljuba dodatka za prekomerno delo

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk pa je pojasnil, da je vlada v sporazumu predlagala dodatek zaposlenim za povečan obseg dela. Poleg tega so predlagali dvig plač za najnižje ovrednotena delovna mesta.

Frančišek Verk in Dragan Stanković.

Frančišek Verk in Dragan Stanković.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stavkovni sporazum je za zdaj izglasovalo 18 upravnih enot, osem jih je proti, odločitev 20 upravnih enot pa še ni znana, je dejal Verk. Če bodo upravne enote stavkovni sporazum, ki jim ga je poslala vlada, podpisale, bodo stavko na teh enotah zamrznili, je še dejal.

Zaposleni so konec januarja tri dni stavkali na 41 od 58 upravnih enot, od 13. marca pa so na večini upravnih enot stavkali ob sredah. Zaposleni na 34 od skupno 58 upravnih enot so 15. maja začeli neprekinjeno stavko, s katero zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih enotah.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan