Juha, ki ji je spremenila življenje: 23-letnica paralizirana zaradi obroka iz konzerve

29. 4. 2024, 10:39 | Uredništvo
Deli
Juha, ki ji je spremenila življenje: 23-letnica paralizirana zaradi obroka iz konzerve (foto: TikTok/Daily Mail/posnetek zaslona)
TikTok/Daily Mail/posnetek zaslona

Mladenka je še vedno hospitalizirana, za okrevanje bo potrebovala od pol do enega leta.

23-letna Brazilka Claudia de Albuquerque Celada, ki se profesionalno ukvarja z deskanjem na snegu, je službeno odpotovala v mesto Aspen v ameriški zvezni državi Kolorado. Toda kar je bilo sprva videti kot zabavna službena pot, se je sprevrglo v nočno moro.

Celada se je namreč znašla v bolnici, paralizirana od vratu navzdol in priklopljena na ventilator, vzrok za nenadno grozljivo poslabšanje njenega zdravstvenega stanja pa je najverjetneje bakterijska infekcija, s katero se je okužila med uživanjem juhe iz konzerve.

Prvi simptomi poslabšanja stanja so bili vrtoglavica, dvojen vid in težave z dihanjem. V 24 urah so ji odpovedale skoraj vse mišice v telesu, zaradi česar so jo morali priklopiti na ventilator, poroča Daily Mail.

Bolje kot pistacije? Priljubljen prigrizek, ki daje občutek sitosti

Zdravniki so potrebovali kar dva tedna, da so ugotovili razlog za njeno stanje: botulizem, bolezen, ki jo po navedbah NIJZ pvzroča strup, ki ga izloča bakterija, ki živi v zemlji, sladkih in slanih vodah, v črevesju človeka in živali.

Usodna juha iz konzerve

Če bakterija zaide v živila, v ugodnih pogojih tvori strup, ki deluje na živčni sistem tako, da povzroči ohromitve mišic. V primeru Celade je bila, domnevajo zdravniki, vzrok za okužbo zelo verjetno juha iz konzerve, ki jo je jedla kakšna dva tedna pred pojavom simptomov. Bolezen je sicer zelo redka, v Sloveniji beležimo od nič do dve prijavi letno, v ZDA prizadane le sto prebivalcev letno.

Najpogosteje jo povezujejo s hrano, ki se pripravi doma in je nato nepravilno shranjena. V preteklosti se je bakterija denimo pojavila v sardelah, pestu, paradižniku in pestu. Vendar pa vseeno ni neobičajno tudi, da oseba za botulizmom zboli po uživanju konzervirane hrane iz živilske trgovine. To se je leta 2021 denimo zgodilo v Arizoni, kjer je pacient zaužil piščančji riž z zelenjavo iz konzerve.

Morda vas zanima tudi:

Claudia de Albuquerque Celada je k sreči zunaj življenjske nevarnosti, a je njena družina sporočila, da hospitalizacija traja že petdeset dni, za popolno okrevanje pa bo verjetno potrebovala od pol do enega leta.   

V bolnišnici Swedish Medical Center v Denverju, kjer je trenutno hospitalizirana, so se ponudili, da krije stroške vrnitve pacientke v domačo Brazilijo, saj ti presegajo njeno potovalno zavarovanje.

Pozor! Po današnjem dnevu ne bo več mogoče ...

Novo na Metroplay: "To je farsa demokracije" | N1 podkast s Suzano Lovec