12. 6. 2022, 14:11

50 let od tragedije in kultne fotografije: kdo je napalmovo dekle?

Južnovietnamsko letalo je pomotoma odvrglo goreči napalm na južnovietnamske čete in civiliste. Prestrašeno dekle pa si je med begom strgalo goreča oblačila. Bila je stara devet let, ko jo jo fotograf ujel kako gola teče po cesti s svojimi brati in sestrami, potem ko ji je oblačila sežgala ena od napalmovih bomb, ki so jo odvrgli na njeno vas.

Twitter/Patrick Witty

Mediji z vsega sveta so klicali, da bi se pogovorili z njo in fotografom. Fotografija je namreč ponovno zakrožila po družbenih omrežjih.

Južnovietnamske sile spremljajo prestrašene otroke, vključno z 9-letnico v središču fotografije. 

Kim Phuc Phan Thi je imela zanimiv teden za sabo. Zaznamovala jo je 50-letnica s Pultizerjevo nagrado nagrajene fotografije, na kateri kot devetletna deklica teče po vietnamski ulici v Trang Bangu po napadu s strani Južnih Vietnamcev 8. junija 1972.

Slika z naslovom "The Terror of War" (Vojni teror), vendar bolj znana kot "Napalm Girl" (Napalmovo dekle), je vztrajala kot simbol ne le vietnamske vojne, temveč tudi ostalih vojnih grozot.

Profimedia

Na sliki ob kultni fotografiji Kim Phuc stoji poleg fotografa, ki je posnel fotografijo, Nicka Uta. 

59-letna Kim Phuc Phan Thi zdaj živi v Ajaxu, mestu v regiji Durham v južnem Ontariju v Kanadi, kjer zdaj živi z mamo, možem in dvema otrokoma ter vodi neprofitno organizacijo za pomoč otrokom v konfliktu.

Zakaj se ji zdijo grafične fotografije vojne pomembne? 

Sporočilo, ki ga je poslala otrokom, ki živijo vojno v Ukrajini: "Če sem iskrena, imajo pravico biti jezni in sovražni," je dejala. "Edina stvar, ki jo lahko delim z otroki, je, da ne obupajo," je povedala.

Twitter/New York Times

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu