T. R. K. | 3. 7. 2024, 18:52

Moral bi v srednjo šolo, vendar ga sedaj čaka zapor: "Mama, nič nisem naredil narobe"

Ilko-Sascha Kowalczuk/Twitter

Iz Rusije prihaja zgodba o komaj 15-letnem fantu, ki bo moral v zapor. 

21. junija je bil 15-letni Arsenij Turbin iz mesteca Livni na zahodu Rusije zaradi terorizma obsojen na pet let zapora. Namesto v srednjo šolo je odšel za rešetke, v zapor za mladoletnike. Čeprav je blestel v matematiki in ga je navduševala fizika, pa je nameraval iti študirati politologijo, da bi bolje razumel, kaj se dogaja v Rusiji, po poročanju Novaya Gazeta Europe povzema Dnevnik.hr.

Lani proti koncu poletnih počitnic pa se je zgodilo nekaj pretresljivega: nekdo je zgodaj zjutraj pozvonil na vrata fantove družine. Bila je ruska tajna služba. Fantovo zgodbo je za Novayo Gazeto Europe povedala njegova mama, Irina Turbina.

Tajna služba je povedala, da je Arsenij aretiran zaradi objave fotografije Putina s prekrižanim obrazom. "Ne skrbi, mama. Vse bo v redu. Nič nisem naredil narobe," je takrat deček rekel mami, kljub temu pa je tajna služba premetala stanovanje.

Kaj trdijo tožilci? 

Po navedbah tožilcev se je spomladi 2023 na internetu Arsenij večkrat strinjal z objavami politikov, ki so nasprotovali Putinovi odločitvi za napad na Ukrajino. Junija je natisnil "približno 100 letakov, ki naj bi bili negativno nastrojeni proti ruskemu predsedniku" in jih odvrgel v poštne nabiralnike zgradb v bližini njegovega doma. 

Na letaku je pisalo: "Svoje sovražnike je ukazal zastrupiti, ustreliti in zapreti. Uničil je in zlorabljal podjetja, kradel je iz Rusije in pri svojih prijateljih skrival nezakonito pridobljene dobičke. Na ključne vladne položaje je postavil svoje ljudi. Sam sebi je gradil palače in kupoval jahte, ali potrebujete takega 'predsednika'?"

"Arsenij je na sodišču dejal, da ni skrival svojega početja, ker se mu ni zdelo, da krši zakon, le izrazil je svoje mnenje," pravi Irina. "Vedno je jasno povedal, da se zavzema za miren prehod oblasti ter svobodne in poštene volitve. Hotel je le obvestiti ljudi o tem, kaj se dogaja."

Toda FSB je videl drug motiv. Po njihovih navedbah se je Turbin, nezadovoljen z rusko državo, odločil pridružiti paravojaški Legiji svobode Rusije, ki se skupaj z oboroženimi silami Ukrajine bori proti ruski vojski in je razglašena za teroristično organizacijo. Arsenij je izmenjal sporočila z njihovim rekruterjem, ki mu je poslal vprašalnik za potencialne prostovoljce.

Čeprav pa je le izpolnil vprašalnik in ni bil član organizacije, so mu očitali sodelovanje pri delu legije. Zanj so odredili preiskovalni pripor, preiskovalna komisija pa je sodišče zaradi "nevarnega" statusa zaprosila za zadržanje v priporu. Sodišče pa se je odločilo, da mu je dovoljeno hoditi v šolo, zato se je na izpite pripravljal v hišnem priporu.

Proti njemu pričali nekdanji sošolci in dva učitelja

Novembra je bil prisiljen zapustiti šolo, ker se je govorilo, da naj bi bil kriminalec in tuji agent. Potem ko je bil pretepen, ga je mati učila na domu. Prijatelji so bili z njim nekaj mesecev, potem pa so tudi ti stiki usahnili. Arsenij je nato slišal, da ga želi več oseb tožiti, ena od teh oseb pa je Irini povedala, da so jim obljubili dobro oceno na izpitu, če bodo sodelovali.

Čeprav je bil Turbin ob začetku preiskave star 14 let in se v večini primerov kazenska odgovornost v Rusiji začne pri starosti 16 let, pa so leta 2016 znižali starostno mejo za nekatere vrste kaznivih dejanj. Otroke lahko po novem razglasijo za teroriste že od 14. leta dalje. 

Čeprav je tudi njegova mama tako povedala, da pripadnosti legiji ni priznal, pa je pa v tožbi ključno vplivalo to, da sta dva njegova učitelja in pet njegovih prijateljev pričali proti njemu.

Valentina Abramova, učiteljica ruskega jezika in književnosti, je dejala, da že dolgo ve za "Turbinove izjave proti vladi in ruskemu predsedniku", čeprav je to "slišala le od učiteljev in učencev". Alina Nesterova, ki se je leta 2023 kvalificirala za učiteljico, je pričala, da je "obdolženec pri pouku družboslovja dajal izjave, ki so diskreditirale vlado in ruskega predsednika."

Proti njemu so pričali tudi štirje nekdanji sošolci, domnevno prijatelji Arsenija, ki so na sodišču povedali, da je "v šoli redno govoril proti vladi, ruskemu predsedniku in posebnim vojaškim operacijam". Posledično je bil komaj 15-letni fant obsojen na 5 let zapora. 

Novo na Metroplay: "Oglaševalci imamo ogromno odgovornost do jezika!" | Medeja Kraševec Žnidarec