N. Vo. | 15. 6. 2024, 08:52

Znanstveno potrjeno: notranje jedro našega planeta se upočasnjuje, kaj to pomeni za nas?

Profimedia

Upočasnitev Zemljinega notranjega jedra nakazuje na majhne spremembe v dolžini dneva ter razkriva globlje skrivnosti našega planeta.

Nedavna študija je potrdila, da se rotacija Zemljinega notranjega jedra dejansko upočasnjuje, kar postavlja vprašanja o dinamiki planetovega jedra in potencialnih učinkih na naš planet.

Znanstveniki z Univerze Južna Kalifornija (USC) opozarjajo, da bi lahko ta sprememba nekoliko spremenila dolžino naših dni. "Ko sem prvič videl seizmografe, ki kažejo na to spremembo, sem bil presenečen. Ko pa smo odkrili še dvajset opazovanj, ki kažejo na isti vzorec, rezultat ni bil več vprašljiv," je dejal znanstvenik, ki preučuje Zemljo, John Vidale z USC.

To upočasnjevanje je pomembno zato, ker ga niso zaznali že desetletja. Notranje jedro se je namreč upočasnilo prvič po mnogih desetletjih. "Druge znanstvene skupine so nedavno zagovarjale podobne in različne modele, vendar naša najnovejša študija ponuja najbolj prepričljive podatke" je dodal Vidale.

Zemljino notranje jedro, ki ga predstavlja supervroča in gosta krogla iz železa in niklja, velikosti približno dve tretjini Lune, se nahaja več kot 4800 kilometrov pod površjem. Razumevanje njegovih lastnosti pomaga razkriti zgodovino Zemlje. Vidale in njegova ekipa so za zdajšnje ugotovitve analizirali podatke iz 121 ponavljajočih se potresov, zabeleženih med letoma 1991 in 2023 v bližini otočja South Sandwich.

Znanstveniki spremljajo položaj in gibanje notranjega jedra Zemlje ter preučujejo, kako seizmični valovi spreminjajo hitrost in smer. Očitno upočasnjevanje jedra, ki se zdi, da se je začelo okoli leta 2010, bi lahko bilo povezano s premikanjem zunanjega jedra tekočega železa, ki ustvarja Zemljino magnetno polje, ali gravitacijskimi silami. Posledice tega novega odkritja pa znanstveniki še ne znajo povsem pojasniti. Čeprav spremembe v hitrosti in smeri jedra niso nenavadne, opozarjajo, da zaenkrat ni neposrednega razloga za zaskrbljenost.

"To bi bilo izjemno težko opaziti, saj gre za spremembo v velikosti tisočinke sekunde, skoraj popolnoma izgubljeno v hrupu razburkanega oceana in atmosfere," pojasnjuje Vidale.

Študija, objavljena v reviji Nature, kljub temu nadgrajuje naše znanje o globokih geoloških skrivnostih Zemlje in nakazuje na kompleksno dinamiko Zemljinega notranjega jedra. Gibanje notranjega jedra bi lahko bilo še bolj kompleksno, kot smo doslej mislili, zaključi Vidale.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave