6. 5. 2024, 09:56 | Vir: STA

Ulice zavzelo na tisoče ljudi, ki so protestirali: prepričajte se, ali gre za največjo politično demonstracijo v zadnjih desetletjih (VIDEO)

Protest na Madžarskem

Profimedia

V madžarskem mestu Debrecen se je v nedeljo na poziv madžarskega opozicijskega politika Petra Magyara zbralo na tisoče ljudi in znova protestiralo proti vladi premierja Viktorja Orbana. Magyar je shod označil za "največjo politično demonstracijo v zadnjih desetletjih" ter kritiziral delo trenutne vlade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarska potrebuje vodstvo, ki se ne pretvarja, da je družinam prijazno ali krščansko, temveč vsak dan dela v interesu ljudstva, je med shodom izjavil Magyar. Opozoril je, da je država doslej prejela več deset milijard evrov od Evropske unije, velik del tega denarja pa so po njegovem prepričanju oblasti prenesle na račune v tujini ter vložile v jahte, gradove, vinograde in hotele.

Država trenutno deluje kot družinsko podjetje, je dejal in obljubil, da bo to njegova stranka, če pride na oblast, zaustavila. Ob tem je prihajajoče evropske in lokalne volitve označil za pomembno prelomnico ter Madžare pozval, naj volijo za njegovo stranko Spoštovanje in svoboda, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

43-letni Magyar, sicer nekdanji član vladajočega Fidesza, velja za vzhajajočo zvezdo opozicije v državi. S svojo stranko Spoštovanje in svoboda se bo udeležil junijskih evropskih in lokalnih volitev ter tako izzval Orbanovo stranko, ki je na oblasti od leta 2010.

Vladni urad za zaščito suverenosti, ustanovljen za preiskovanje in omejevanje vpliva iz tujine, je sicer nedavno sprožil preiskavo zoper Magyarja zaradi suma poskusa financiranja iz tujine. V skladu z madžarsko zakonodajo tistemu, ki kandidira na volitvah in prejme finančna sredstva iz tujine, grozi do tri leta zapora.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk