K. R. | 12. 7. 2024, 12:39

Znameniti Adidasov logotip ima skrivni pomen, ki ga mnogi ne poznajo, saj predstavlja ...

Profimedia

Športna znamka je sicer že desetletja najbolj prepoznavna po treh preprostih črtah.

Znamko Adidas že desetletja več kot uspešno predstavljajo preproste tri črte, ki so postale njen zaščitni znak. Prvi je tri črte uvedel sam ustanovitelj podjetja Adolf Dassler, ki je med seboj primerjal različno število črt in ugotovil, da na fotografiji najbolj izstopa, če so črte tri. Njihova uporaba jim je tako olajšala oglaševanje.

Profimedia

Logotip se je pojavil, ko so začeli prodajati oblačila

Znamenite tri črte so se sprva pojavljaje na notranji strani Adidasovih tekaških superg. Leta 1972 pa je začela znamka izdelovati in prodajatji tudi oblačila. Takrat je skupina oblikovalcev izdelala nov Adidasov logotip, tako imenovani trefoil oziroma znameniti logotip s tremi listi, skozi katerega prav tako potekajo tri črte.

Ta logotip se še danes pojavlja na vseh izdelkih Adidas Originals, s čimer se želijo v podjetju pokloniti dediščini, čeprav se je leta 1989 že pojavil tudi nov Adidasov logotip, ki je imel prvič tudi skriti pomen. Gre za danes najbolj prepoznaven logotip znamke, ki še najbolj spominja na nagnjeno piramido.

Profimedia

Nagnjena piramida, ki predstavlja izziv

Logotip v obliki trikotnika, ki ga prav tako tvori troje črt, so zasnovali isti oblikovalci, ki so zasnovali tudi znamenite tri črte na notranji strani Adidasovih superg. Za tem logotipom naj bi se skrial tudi skriti pomen, in sicer naj bi tako oblikovan logotip predstavljal izziv. Če ga pogledamo pobliže, je namreč videti kot kot gora, kar simbolizira težavno oziroma zahtevno oviro, ki čaka, da jo premagamo, piše Dnevnik.hr.

Adidas je svoj logotip sicer nekajkrat spremenil, kljub temu pa tri črte še vedno ostajajo stalnica, ki predstavlja znamko. Tri črte danes najdemo tako na njihovi obutvi kot na oblačilih, znamka pa je po njihovi zaslugi prepoznavna že na daleč.  

Novo na Metroplay: Kakšno izbiro v resnici imate? | N1 podkast s Suzano Lovec