E. Č. | 4. 6. 2024, 18:45

Strokovnjaki raziskali posledice pitje alkohola na letalih in prišli do šokantnih ugotovitev: vaše telo bo ...

Profimedia

Če si med poletom radi privoščite alkoholno pijačo, naslednjič raje dvakrat premislite, ali je to res dobra ideja.

Tudi vi spadate med tiste, ki si ne morete kaj, da ne bi v trenutku, ko na letalu do vas pristopi stevardesa, naročili kozarček rujnega? Pločevinko piva? Enega "ta kratkega" z ledom? Vse lepo in prav, toda strokovnjaki svarijo - pitje alkohola na letalu je lahko smrtonosno! Pojasnili so tudi, zakaj. Kot je razkrila posebna raziskava, lahko mešanica alkohola in kabinskega pritiska, ki smo mu izpostavljeni med letanjem nad oblaki, usodno obremeni naše srce.

Ne spreglejte

"Uživanje alkohola na krovu je podcenjeno zdravstveno tveganje, ki bi ga bilo precej enostavno preprečiti," so pojasnili strokovnjaki z inštituta za vesoljsko medicino v Nemčiji in dodali: "Ne bi bilo slabo, če bi resno razmislili o spremembi predpisov za omejitev dostopa do alkoholnih pijač na letalih." Strokovnjaki opozarjajo, da srčne težave in težave s krvnim obtokom predstavljajo 7 odstotkov medicinskih nujnih primerov na letalih, pri čemer srčni zastoji povzročajo 58 odstotkov vseh preusmeritev letal.

V članku, objavljenem v reviji Thorax, raziskovalci pojasnjujejo, da je hipobarično okolje – okolje z nizkim zračnim pritiskom – znano po tem, da zmanjšuje raven kisika v krvi in povečuje srčni utrip. Dodajajo, da imajo letalski potniki s srčnimi težavami povečano tveganje za poslabšanje simptomov zaradi zmanjšanega pritiska v kabini na višini potovanja, kar je še posebej izrazito med spanjem. Alkohol, ki se pogosto uživa na krovu, ima podobne učinke, so še povedali.

Profimedia

Raziskovalci so podrobno spremljali 48 oseb, starih med 18 in 40 let. Preučevali so jih dve noči v spalnem laboratoriju ali v višinski komori, ki simulira višino potujočega letala. Enkrat so udeleženci pred spanjem pili alkohol. Raziskovalci so izvajali teste spanja in natančno spremljali njihov srčni utrip ter raven kisika v krvi. Ugotovili so, da kombinacija uživanja alkohola in nizke koncentracije kisika na visoki nadmorski višini zmanjšuje kakovost spanja, obremenjuje srčno-žilni sistem in podaljšuje trajanje nizkih ravni kisika v krvi.

"Ti rezultati kažejo, da kombinacija uživanja alkohola in spanja v hipobaričnih pogojih predstavlja znatno obremenitev za srčni sistem tudi pri mladih in zdravih posameznikih ter lahko poslabša simptome pri bolnikih s srčnimi ali pljučnimi boleznimi," so zaključili strokovnjaki. Naslednjič, ko boste na letalu, si torej raje privoščite kozarec vode. Pivo pa naročite šele, ko boste z nogami spet na trdnih tleh. Telo vam bo hvaležno.