T. R. K. | 7. 8. 2024, 15:41

Čez 15 let v Alpah na istem mestu še enkrat posnel fotografijo: kar je videl, ga je pretreslo

Duncan Porter Twitter

Z večletnim zamikom je na istem mestu v švicarskih Alpah oseba posnela fotografiji.

Turist je objavil fotografije sebe in svoje žene na istem kraju v švicarskih Alpah, vendar s 15-letnim zamikom. Iz fotografij je razvidna pretresljiva resnica: zaradi globalnega segrevanja ledenika na mestu, kjer je bil prej, praktično ni več. Ledu ni več videti, so pa vidne skale. Na prvotni fotografiji lahko sicer vidimo majhen bazen, sedaj pa je že vidno veliko jezero. 

Avtor fotografij, Duncan Porter, razvijalec programske opreme iz Bristola v Angliji, ju je posnel na Ronskem ledeniku. Na družbenem omrežju X je v objavi, ki je že postala viralna, Porter zapisal še: "Ne bom lagal, zaradi tega sem jokal."

Onesnaževanje z ogljikom, ki se sprošča pri izgorevanju fosilnih goriv in uničevanju narave, je planet od predindustrijske dobe segrelo za 1,3 °C. V Evropi, ki se je segrevala dvakrat hitreje od svetovnega povprečja, so ljudje v gorskih regijah zaradi vročih poletij pred očmi videli, kako se počasi premikajoči se ledeniki talijo, poroča The Guardian. Po uradnih statističnih podatkih je Švica od leta 2000 izgubila tretjino svojega obsega ledenikov, 10 % pa jih je izginilo samo v zadnjih dveh letih.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković