T. R. K. | 25. 5. 2024, 20:55

Plačati bodo morali vrtoglavo vsoto: policisti moškega prisilili, da je priznal umor očeta, ki se ni zgodil (podrobnosti šokirajo)

Profimedia

Policisti so moškega prisilili v to, da je priznal umor svojega očeta, čeprav tega sploh ni storil. Sedaj bo mesto moralo zaradi tožbe plačati okvirno 800.000 evrov. 

Mesto Fontana se je dogovorilo, da bo plačalo okvirno 800.000 evrov za poravnavo zvezne tožbe, ki jo je vložil moški, ki je trdil, da je policija pritiskala nanj, da je lažno priznal umor, ki se nikoli ni zgodil.

Med 17-urnim zaslišanjem avgusta 2018 so policisti policijske uprave Fontana Thomasa Pereza mlajšega zasliševali o izginotju njegovega očeta, ki ga je Perez prijavil kot pogrešanega. Policisti so trdili, da je Perez umoril očeta, in ko je Perez obtožbo zanikal, so ga poskušali prepričati, da je na zločin pozabil, je razvidno iz zvezne tožbe, sodnih zapisov in videoposnetka zaslišanja.

Policisti so med dolgotrajnim zasliševanjem Pereza uporabljali različne taktike, da bi ga prisilili k priznanju. V zasliševalno sobo so pripeljali njegovega psa in mu povedali, da ga bodo evtanazirali. Pereza so odpeljali na eno od zemljišč in mu rekli, naj se sprehodi naokoli in poišče očetovo truplo. Povedali so mu tudi, da je očetovo telo v mrtvašnici, poroča Los Angeles Times.

"Umoril si svojega očeta, mrtev je zaradi tebe," je dejal eden od policistov, kot je razvidno iz videoposnetka zaslišanja. Policisti so Perezu rekli, da bo primer zaključen, če jim bo povedal, kaj se je zgodilo. Perez jim je večkrat dejal, da ne ve. "Nehajte lagati samemu sebi," so policisti rekli Perezu.

Perez, ki je bil v stiski, vidno neprespan in je pozneje pričal, da so mu odrekli zdravila za depresijo in druge duševne motnje, je med razgovorom jokal. Ko so policisti odšli iz sobe, si je okoli vratu zavezal vezalke čevljev in se poskušal obesiti, je razvidno iz zapisov in videoposnetkov. Ob 16. uri je Perez popustil pod pritiski in policiji povedal, da se je sprl z očetom in ga zabodel.

Po dogodku pa se je izkazalo, da je Perezov oče živ in na varnem. Po podatkih sodišča je zapustil hišo, ki si jo je delil s sinom, in prenočil pri prijatelju v bližini postaje Union Station. Kasneje je na mednarodnem letališču v Los Angelesu čakal na letalo, da bi obiskal svojo hčerko v Severni Kaliforniji. Ko pa je policija izvedela, da je Perezov oče na varnem, je to informacijo sprva zamolčala in Pereza pridržala na psihiatričnem oddelku. Ob obravnavi primera je Perezov odvetnik Jerry L. Sterring dejal, da "v 40 letih, odkar toži policijo, še nikoli ni videl takšne stopnje namerne krutosti." 

Profimedia

Perez vložil tožbo

Policija v Fontani je bila sprva sumničava glede Pereza, saj je opazila, da je bila njegova hiša v neredu, kot da je prišlo do fizičnega obračuna. V hiši je ostal telefon Perezovega očeta, policija pa je povedala, da je našla "vidne krvave madeže". Policijski pes je zaznal vonj po truplu, je razvidno iz sodnih zapisnikov. Perez je po dogodku vložil zvezno tožbo proti mestu Fontana, v kateri so bili kot tožniki navedeni tudi policisti David Janusz, Jeremy Hale, Ronald Koval, Robert Miller in Joanna Piña. 

Ameriška okrožna sodnica Dolly Gee je ugotovila, da bi "razumen porotnik lahko sklepal, da so detektivi Perezu povzročili protiustavno psihološko mučenje", kot je razvidno iz sodne odločbe iz lanskega junija. "Pričal je, da so mu policisti preprečili spanje in mu odvzeli zdravila," je dejala Gee. "Ni nobenega legitimnega vladnega interesa, ki bi upravičeval takšno ravnanje s Perezom, ko je bil v zdravstveni stiski," je za konec še izpostavila. 

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil