20. 5. 2024, 17:54 | Vir: STA

Kaj je krivo za rekordno taljenje morskega ledu na Antarktiki? Nova študija ugotavlja, da ...

Profimedia

Obseg ledu se je v zadnjih nekaj desetletjih zmanjšal za dva milijona kvadratnih kilometrov.

Do lanskih rekordno nizkih ravni morskega ledu na Antarktiki je v prvi vrsti prišlo zaradi podnebnih sprememb, ugotavlja danes objavljena študija organizacije British Antarctic Survey (BAS).

Profimedia

Analizirali 18 različnih klimatskih modelov

Kot je navedla organizacija, se je največji obseg antarktičnega morja, pokritega z ledom, glede na zime v zadnjih nekaj desetletjih zmanjšal za dva milijona kvadratnih kilometrov oziroma za območje, štirikrat večje od Francije.

"Prav zato nas je zanimalo, kaj lahko povedo klimatski modeli o tem, kako pogosto bi se lahko zgodile tako hitre velike izgube," je objavo študije pospremila vodilna avtorica Rachel Diamond.

Znanstveniki so analizirali 18 različnih klimatskih modelov in ugotovili, da so podnebne spremembe možnost tako obsežnega in hitrega taljenja povečale za štirikrat.

Profimedia

Trend taljenja ledu na Antarktiki je novejši pojav

Ob tem so opozorili, da so vzroki za taljenje ledu kompleksni, od temperature oceana in zraka do vetrov. Ko se sneg in led umakneta oceanu, količino sončne energije, ki se je od njiju odbila v vesolje, absorbira voda, kar pospeši tempo globalnega segrevanja.

Za razliko od Arktike, kjer se morski led zmanjšuje že od uvedbe satelitskih merjenj v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je trend taljenja na Antarktiki novejši pojav, znanstveniki pa ne pričakujejo povrnitve v prejšnje stanje. Tovrstni trendi lahko ogrozijo kite in pingvine.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec