E. Č. | 15. 9. 2024, 07:48

Neverjetni prizori: sneg do pasu, ljudje se komaj prebijajo skozi zamete, najhujše pa šele prihaja (VIDEO)

Omrežje X/posnetek zaslona

Prizori so naravnost osupljivi, sploh če vemo, da so bile temperature še pred nekaj dnevi blizu 30 stopinjam Celzija ...

Avstrijo so v zadnjih dneh prizadele izjemno obsežne snežne padavine, ki so v manj kot 24 urah v nekaterih delih države prinesle več kot meter snega! Najbolj so bile prizadete zahodne planinske regije, kot sta Obertauern in Tirol, kjer so prebivalci in reševalci zaradi visokih snežnih zametov komaj obvladovali razmere. Videoposnetki, ki krožijo na družbenih omrežjih, prikazujejo zasnežene hiše, popolnoma zakrite avtomobile in ljudi, ki se s težavami prebijajo skozi zasnežene ulice.

Nevihta, ki je prinesla snežne padavine, je presenetila mnoge, saj so le teden dni prej v Avstriji beležili temperature okoli 30 stopinj Celzija. Snežni zameti so povzročili tudi motnje v prometu in onemogočili reševalne akcije, med drugim iskanje osebe, ki je izginila v snežnem plazu. Poleg snežnih padavin so se prebivalci Avstrije soočali tudi z močnimi vetrovi, ki so dosegli hitrost skoraj 150 kilometrov na uro.

Na območju avstrijske Štajerske je bilo brez električne energije kar 4000 domov, medtem ko so gasilci v prestolnici Dunaj obravnavali več kot 150 primerov, povezanih predvsem s poplavljenimi prostori. Država je že izdala poziv, naj ljudje odložijo vsa potovanja, ki niso nujna, kakopak zaradi nevarnih razmer. Sneženje je zajelo tudi nižje predele, na višini približno 700 metrov, kar je za ta čas leta izjemno nenavadno.

Avstrijske oblasti so opozorile, da bi lahko v prihodnjih dneh na večjih nadmorskih višinah zapadlo do 200 centimetrov snega, kar bi dodatno otežilo razmere. Hladna fronta je zajela tudi sosednjo Švico, kjer so morali zapreti več gorskih prelazov, saj so snežne padavine tam dosegle nadmorsko višino med 1200 in 1500 metri.

Ciklon Boris, ki je povzročil obilne padavine, ni prizadel le Avstrije, ampak tudi druge evropske države. Na Češkem je brez elektrike ostalo več kot 63.000 gospodinjstev, v Romuniji pa je zaradi poplav življenje izgubilo pet ljudi. Na Slovaškem pričakujejo rekordno visok vodostaj Donave, medtem ko se prestolnici Praga in Bratislava pripravljata na morebitne poplave.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec