N. Vo. | 9. 6. 2024, 09:07

Grozljivi prizori, ki spominjajo na avgustovske poplave: deroča voda na avstrijskem Štajerskem odnašala avtomobile

Facebook Feuerwehr Deutschfeistritz

V soboto zvečer je močno neurje povzročilo izredne razmere na avstrijskem Štajerskem in Gradiščanskem. V mestih Deutschfeistritz, Eggersdorf, Weinitzen, Nord-Andritz v Gradcu ter v Oberwartu so sprožili alarm civilne zaščite.

Neurje je povzročilo hude poplave v Deutschfeistritzu, kjer so narasle vode poplavile središče mesta, avtomobile in povzročile veliko škode. Okrožne uprave preučujejo možnost razglasitve katastrofalnega stanja v delih okrožij Graz-Umgebung in Hartberg-Fürstenfeld, poročajo avstrijski mediji.

V Gradcu so bili najbolj prizadeti predeli Andritz in Mariatrost. V teh predelih so se sprožili alarmi civilne zaščite, saj se je vodostaj rek in potokov dvignil, kar bi lahko vplivalo tudi na reko Muro. Pristojni organi so opozorili prebivalce, naj se izogibajo obrežjem rek in naj se zadržujejo proč od kleti ter nižje ležečih prostorov.

V Oberwartu v Gradiščanskem je bila zaradi močnega deževja  in poplav ob 4.14 zjutraj aktivirana civilna zaščita. Že pred polnočjo je bilo v celotnem okrožju Oberwart razglašeno izredno stanje. Oblasti so prebivalcem svetovale, naj ne zapuščajo svojih domov in naj se izogibajo kletnim prostorom in podzemnim garažam.

Gasilci so imeli polne roke dela tudi v drugih delih države. Na Tirolskem so zaradi možnosti močnih neviht s točo in sunki vetra razglasili oranžni alarm, v Spodnji Avstriji pa so gasilci opravili približno 40 intervencij, večinoma zaradi črpanja vode.

Novo na Metroplay: "Potopljena sem v globoko modrino" | Živa Ploj Peršuh