E. Č. | 18. 9. 2024, 13:17

Bankrot med Slovenci izjemno priljubljenega podjetja: njihove izdelke imamo doma vsi

Profimedia

Usodni udarec jim je zadala konkurenca, ki je podobne izdelke začela prodajati po občutno nižjih cenah.

Tupperware, svetovno priljubljena blagovna znamka posod za shranjevanje hrane, je v Združenih državah Amerike vložil zahtevo za stečaj. Podjetje deluje v 90 državah, tudi pri nas, njegovi izdelki pa so še kako priljubljeni tudi v številnih slovenskih gospodinjstvih.

Podjetje, ustanovljeno leta 1946, je že lani opozoril, da ima resne finančne težave in da je bankrot realen scenarij. Kljub temu, da je Tupperware znan po svojih inovativnih, zrakotesnih posodah, je podjetje v zadnjem času beležilo upad prodaje, kar je vplivalo na njegovo finančno stanje.

Delnice podjetja so v preteklem tednu padle za kar 50 odstotkov, potem ko so se v javnosti pojavile govorice o morebitnem stečaju. Izvršna direktorica Laurie Ann Goldman je v izjavi za vlagatelje poudarila, da se podjetje sooča z "izjemno zahtevnim globalnim gospodarskim okoljem".

"Rastoči stroški surovin, višje plače in stroški prevoza so vodili do finančnih težav," je dodala Goldmanova: "Zato smo raziskali številne strateške možnosti in ugotovili, da je to najboljša pot naprej." Kaj bo vse skupaj prineslo več kot 10.000 zaposlenim, še ni znano.

Tupperware

Tupperware se je v zadnjih letih znašel pod hudim pritiskom konkurence, ki je omenjenemu podjetju začela konkurirati s podobnimi, a neprimerno cenejšimi izdelki. Kljub večletnemu upadu prodaje je Tupperware doživel obdobje rasti med pandemijo, ko so ljudje več časa preživeli doma in si več kuhali sami. V zadnjem četrtletju leta 2020 so prodajo zabeležili skoraj 477 milijonov evrov prihodkov, medtem ko je ta številka v zadnjem četrtletju leta 2023 padla na le 286 milijonov evrov.

Tupperware je  takoj po koncu druge svetovne vojne ustanovil Earl Tupper. Hkrati je patentiral poseben pokrov, ki je tesnil, zaradi česar je hrana v posodah ostala sveža dlje časa. Blagovna znamka je hitro postala priljubljena tudi zaradi svojih zabav, na katerih so prodajalke izdelke drugim ženskam prodajale kar na njihovih domovih. Tupperware je v preteklih desetletjih postal tako priljubljen, da kar vse plastične posode s pokrovom za shranjevanja začeli označevati s tem imenom. 

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković