Uredništvo | 31. 7. 2024, 15:45

Umetnici, ki se je s krono pojavila v spornem prizoru na otvoritvi olimpijskih iger, grozijo s smrtjo

RTV/Posnetek zaslona

Zaradi prizora so bili ogorčeni številni kristjani, ki so menili, da gre za norčevanje iz Kristusove zadnje večerje.

Francoska didžejka Barbara Butch, ki je na otvoritveni slovesnosti olimpijskih iger pozornost pritegnila kot osrednja članica prizora, ki je številne gledalce spominjal na Zadnjo večerjo Leonarda da Vincija, je postala tarča groženj. Grozili so ji celo s smrtjo, mučenjem in posilstvom, poroča Dnevnik.hr.

V prizoru motivi iz grške mitologije

Odprtje olimpijskih iger v Parizu je v javnosti sprožilo številne odzive in odmeva še več dni po dogodku. Med prizori, ki so najbolj razburili javnost, je tudi prizor poganskega praznovanja v čast grškega boga Dioniza, ki so ga mnogi katoliki zamenjali za Jezusovo zadnjo večerjo, kot jo je upodobil sloviti italijanski slikar.

Tako Dioniz kot Jezus imata sicer podobno lastnost - vstajenje od mrtvih - a sporni prizor kljub temu ni imel krščanske motivike, kar je zatrdil tudi režiser otvoritvene slovesnosti Thomas Jolly.

Profimedia

Postala tarča skrajno nasilne kampanje

Kljub temu so mnogi kristjani prepričani, da je šlo za žalitev krščanske vere in Jezusa Kristusa, svoj gnev pa so nekateri izlili tudi nad 43-letno lezbično aktivistko in aktivistko za sprejemanje debelosti Butchevo, ki je po njihovem mnenju v prizoru upodobila Kristusa.

Zaradi grozilnih sporočil in žalitev, ki jih dobiva vsak dan, se je Butcheva odločila vložiti tožbo. Njena odvetnica Audrey Msellati je v uradnem sporočilu za javnost zapisala: "Umetnica, didžejka in aktivistka Barbara Butch je bila vse od odprtja olimpijskih iger tarča skrajno nasilne kampanje, sestavljene iz spletnega nadlegovanja in obrekovanja."

Profimedia

Pregon vseh, ki jo bodo poskušali ustrahovati

Dodala je, da so ji grozili s smrtjo, mučenjem in posilstvom, bila pa je tudi tarča številnih antisemitskih, homofobnih, seksističnih in grosofobnih žalitev. "Barbara Butch obsoja to podlo sovraštvo, usmerjeno proti njej, proti temu, kar predstavlja in za kar se zavzema."

Po besedah Msellatijeve je Butcheva zaradi tega vložila več prijav omenjenih dejanj "ne glede na to, ali so jih storili francoski državljani ali tujci, in namerava v prihodnje preganjati vse, ki jo bodo poskušali ustrahovati".

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković