K. Ž. | 16. 8. 2024, 09:18

Škandal brez primere: begunci zahtevajo azil v tujini, potem pa gredo nezakonito na dopust v domovino

Begunci iz Afganistana se tja odpravljajo na počitnice, čeprav država velja za žarišče nasilja.

Profimedia

Begunci nezakonito hodijo na dopust v Afganistan ter nimajo nobenih posledic. To so razkrili v novem dokumentarcu RTL, ki te dni razburja gledalce.

Vsi govorijo o novem dokumentarnem filmu RTL, še preden je ta sploh predvajan. Glede na novico, objavljeno v reviji Focus, dokumentarec prikazuje begunce iz Nemčije, ki preživljajo počitnice v svoji domovini Afganistanu. In to nezakonito.

Begunci oziroma prosilci za azil iščejo zaščito v tujini, da bi se izognili kazenskemu pregonu v domači državi. Potovanje nazaj domov bi jim moralo biti dovoljeno le v izjemnih primerih. Nova dokumentacija pa še toliko bolj razburja, saj naj bi pri načrtovanju in organizaciji potovanj sodelovale tudi nemške turistične agencije.

Poleg Pakistana Afganistan velja za žarišče nasilja, kjer so disidenti in ženske zatirani. Tamkajšnja nevarnost naj bi bila tako velika, da tja naj ne bi mogli deportirati niti obsojenih afganistanskih zločincev.

Dokumentarec kaže popolnoma drugačno sliko

Domneva, da se nekateri begunci bojijo življenja Afganistana, pa to očitno ne drži. Dokumentarec namreč prikazuje ljudi, ki povsem sproščeno obiskujejo svoje prijatelje in sorodnike, navaja oe24. Med njimi so celo tako imenovani lokalni delavci, ki so po splošnih poročilih celo bolj ogroženi kot drugi begunci. Ti naj bi se nasilno borili proti talibanski vladi.

Tudi vizum dobijo preprosto. Kot še navaja dokumentarec, beguncem zadostuje vizum za dvojni vstop, enostranski kos papirja, ki se po potovanju odstrani iz potnega lista. Ni pa jasno, kako pogosto in v kakšnem obsegu se izdajajo takšni vizumi, saj uradnih podatkov ni na voljo.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil