STA , T. R. K. | 2. 8. 2024, 08:22 | Vir: STA

Biden sprejel izpuščene zapornike, ob tem pa izpostavil tudi Slovenijo: kaj je povedal?

Profimedia

Biden se je zahvalil ameriškim zaveznikom, ki so po njegovih besedah sprejeli "zelo težko odločitev" za izpustitev zapornikov, omenil pa je tudi Slovenijo. 

Predsednik ZDA Joe Biden in podpredsednica Kamala Harris sta danes ob povratku v ZDA pozdravila tri ameriške državljane, ki so bili v četrtek izpuščeni v okviru izmenjave zapornikov med Zahodom in Rusijo, poročajo tuje tiskovne agencije. Oba sta izrazila zadovoljstvo ob njihovi vrnitvi in poudarila pomen diplomacije.

Ameriškega novinarja Evana Gershkovicha, rusko-ameriško novinarko Alsu Kurmaševo ter nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana so ob izkrcanju v vojaškem oporišču Andrews blizu Washingtona pričakali družinski člani in prijatelji, pa tudi predsednik Biden in podpredsednica Harris, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden se je zahvalil ameriškim zaveznikom, ki so po njegovih besedah sprejeli "zelo težko odločitev" za izpustitev zapornikov, navaja britanski BBC. V izmenjavi je poleg Nemčije, Poljske in Norveške sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna.

Profimedia

Biden omenil tudi Slovenijo

Ameriški predsednik je izpostavil tudi pomen tega dne za družine, ki so bile ločene od svojih bližnjih, Harrisova pa je v svojem nagovoru namenila pozornost Bidnu in dejala, da je izpustitev zapornikov prikazuje, kako pomembno je imeti "predsednika, ki razume moč diplomacije". Tudi Biden je že v četrtek izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo označil za "dosežek diplomacije". Ob tem je bil kritičen do navideznih sojenj v Rusiji, v katerih so bili obsojeni izpuščeni zaporniki.

Biden se je ob tem spomnil tudi na države, ki so sodelovale pri tem, da je do izmenjave lahko prišlo in ob tem je omenil tudi Slovenijo, poroča N1. Izpostavil je, da je Slovenija potegnila pravo potezo ob pravem času. Povedal je, da je države prosil, da naj storijo nekaj, kar je v nasprotju z njihovimi interesi. "Govoril sem z Nemčijo in Slovenijo, ki se je pridružila v zadnjem trenutku," je izpostavil v izjavi po tem, ko so sprejeli Američane. V zgodovinski izmenjavi naj bi bil klic med Bidnom in Robertom Golobom "zadnji košček sestavljanke," poroča CNN.

V okviru ene največjih izmenjav zapornikov po koncu hladne vojne je bilo v Ankari v četrtek izmenjanih 26 ljudi - deset Rusov, vključno z dvema mladoletnikoma, je bilo predanih v zameno za 16 zapornikov iz Zahoda, je pred tem sporočila Turčija. V izmenjavi je sodelovala tudi Slovenija, ki je izročila dva ruska vohuna. V Ankaro so zaporniki prileteli iz ZDA, Nemčije, Poljske, Slovenije, Norveške, Belorusije in Rusije. Trinajst oseb, ki jih je osvobodila Rusija, je že odšlo v Nemčijo, trije pa v ZDA.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja