L. PA. | 15. 10. 2024, 07:30

Zločin, ki buri duhove: brata hladnokrvno umorila lastne starše, a številni menijo, da sta nedolžna

fotografija je simbolična.

Profimedia

Zahvaljujoč družbenim omrežjem, Netflixovi seriji in dokumentarcu se je po več kot 30 letih spet vzbudilo zanimanje za kriminalni primer, ki je tedaj razdvojil Ameriko.

Pisalo se je leto 1989. Štiričlanska družina Menendez je imela, vsaj na prvi pogled, vse: bogastvo, ugled, razkošno hišo na Beverly Hillsu. Dva postavna sinova, Lyle in Erik, skrbna mati Kitty in oče José, uspešen poslovnež, del vodstva glasbene založbe RCA Records, pozneje tudi direktor podjetja Live Entertainment.

Tako rekoč so živeli ameriške sanje, sploh ker se je José Menendez, rojen na Kubi, zaradi revolucije v rodni deželi v Ameriko priselil pri šestnajstih letih in si sprva služil kruh kot pomivalec posode, skozi leta pa mu je uspelo ustvariti zavidanja vreden poslovni imperij.

Toda potem sta 20. avgusta 1989 brata Lyle in Erik Menendez s puškama v rokah vkorakala v družinsko hišo, presenetila starša, ki sta na kavču v dnevni sobi nič hudega sluteč gledala televizijo, in ju prerešetala do neprepoznavnosti.

Morda vas zanima tudi:

Čeprav najprej nista veljala za prva osumljenca in policija tudi ni preverjala, ali so na njunih rokah ostale sledi orožja – govorilo se je, da naj bi bil José Menendez umorjen zaradi svojih sumljivih poslov –, so se v njunem alibiju in obnašanju kmalu začele kazati luknje.

Brata sta obdobje po umoru namreč izkoristila za brezglavo zapravljanje, med drugim sta si privoščila kar nekaj rolexov, porscheja, potovanja na Karibe in v London, kupila sta bar in restavracijo, najela dragega trenerja tenisa in še kaj.

A čeprav je bilo to marsikomu sumljivo, je žebelj v krsto zabilo dejstvo, da je Erik Menendez o umoru povedal svojemu psihoterapevtu Jeromeju Ozielu, ta pa svoji ljubici Judalon Smyth, ki je vedela, da je Oziel prekršil pravilo molčečnosti, ki naj bi veljalo med psihoterapevtom in njegovimi strankami, in odšla na policijo, da bi se mu maščevala. Policiji je povedala tudi, da je Oziel pogovore z bratoma snemal, to pa je bil točno tisti dokaz, ki ga je policija še potrebovala. Marca 1990 so oba aretirali.

Razkritje spolnih zlorab

Začelo se je sojenje, eno odmevnejših v tistem času – vsaj dokler ga ni zasenčilo sojenje O.J. Simpsonu zaradi domnevnega umora nekdanje žene Nicole Brown Simpson. Dvomov, da sta brata Menendez morila, ni bilo več, je pa na sodišču prvič prišlo na dan, da sta roko nad starše dvignila, ker sta bila dolga leta žrtvi spolne zlorabe. 

José Menendez naj bi Lyla zlorabljal med šestim in osmim letom, Erika pa med šestim in osemnajstim letom starosti, Kitty pa naj bi za zlorabe vedela, a je gledala stran. Brata sta odločitev za umor staršev utemeljila tudi s tem, da se je Lyle, ko je izvedel, da oče še vedno zlorablja Erika, soočil z njim in od njega zahteval, naj preneha, oče pa jima je očital, da sta uničila družino.

Podrobnosti o zlorabah so sicer res grozovite: brata naj bi silil v oralni spolni odnos, jima v anus vtikal različne predmete in ju grobo posiljeval. Lyle je priznal, da je zaradi travme nekajkrat tudi sam zlorabil brata. Vendar pa je sodišče zlorabe, za katere naj ne bi bilo dovolj dokazov, upoštevalo le do te mere, da ju ni obsodila na smrtno kazen; vseeno pa sta bila obsojena na dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

@very_fun_facts Things You May Not Know about The Menendez Brothers #foryou #menendez #menendezbrotherscase #menendezcase #fyp #menendezjustice ♬ I'm Gonna Miss You - Milli Vanilli

Pošasti ali hudo ranjena posameznika?

Zanimanje za brata Menendez, ki sta zdaj stara 53 in 56 let, je pred kratkim oživelo na družbenem omrežju TikTok.

Ker je današnja družbena klima drugačna, ko je govora o spolnih zlorabah, so številni prepričani, da je bila bratoma storjena krivica in da sodišče ni upoštevalo vseh dokazov v zvezi s tem, da so se zlorabe v družini Menendez res dogajale – sploh ker so leta 2018 našli še pismo, v katerem je Erik o spolnih zlorabah že kot najstnik pisal bratrancu, in ker se je pred nekaj leti razvedelo, da je José Menendez zlorabljal tudi mladega pevca Roya Rosella, ki je spadal pod okrilje njegove založbe.

Veliko je pozivov, da bi morali brata osvoboditi – zbirajo se pod ključnikom #freemenendezbrothers.

Popularnost primera je izkoristil tudi Netflix, ki je v zadnjem času predstavil kar dve vsebini, povezani s primerom Menendez: drugo sezono serije Pošasti oziroma Monsters (prva sezona je prikazovala življenje serijskega morilca Jeffreyja Dahmerja) in dokumentarni film Brata Menedez (The Menendez Brothers).

Če je dokumentarni film do bratov bolj prizanesljiv, pa med gledanjem serije nihamo med prepričanjem, da se je zlorabljenima bratoma zgodila huda krivica in da je bil njun oče prava pošast – in dvomom, da sta si zgodbo o zlorabi morda kljub vsemu izmislila. Erik Menendez se je že pritožil, da sta z bratom v seriji prikazana nerealistično, kot zlikovca.

A v vsakem primeru je medijska prepoznavnost za brata pozitivna, saj je za 29. november napovedana nova sodna obravnava, na kateri bodo menda upoštevali tudi zadnje dokaze. Za brata tako še obstaja upanje, da bosta po več kot tridesetih letih v zaporu ponovno okusila svobodo.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil