N. V. | 20. 9. 2023, 12:33

Toži bolnišnico in zahteva milijardo evrov: trdi, da je duševno zbolel med ženinim carskim rezom

Profimedia

Opazovanje poroda ni povzročilo le "psihotičnega obolenja", temveč tudi "razpad njegovega zakona", trdi.

Moški je vložil tožbo proti bolnišnici in zahteva milijardo evrov odškodnine, ker so mu dovolili, da je prisostvoval pri porodu svoje žene. Anil Koppula trdi, da je opazovanje ženinega carskega reza januarja 2018 povzročilo "psihotično bolezen".

Zato toži bolnišnico v Melbournu v Avstraliji za odškodnino, piše The Independent. "Gospod Koppula trdi, da so ga spodbujali, da je prisostvoval pri porodu, kjer je lahko videl ženine notranje organe in kri ... Trdi, da je bolnišnica kršila svojo dolžnost oskrbe in mu je dolžna plačati odškodnino," piše v sodnem dokumentu. Med sodnim postopkom je Koppula izjavil, da mu opazovanje poroda ni povzročilo le "psihotičnega obolenja", temveč tudi "razpad njegovega zakona".

Predstavniki bolnišnice so na sodišču trdili, da osebje ustanove ni kršilo "dolžnosti skrbnega ravnanja" in da Koppula v ustanovi ni utrpel nobene zdravstvene škode. Bolnišnica je zato zahtevala prekinitev sodnega postopka.

Carski rez

Carski rez izvajajo v okoliščinah, ko je vaginalni porod otežen. Izvedejo ga, če ženska nosi več kot enega otroka, če je otrok prevelik za vaginalni porod, če je v napačnem položaju ali če je ogroženo zdravje matere ali otroka.

Profimedia

Odločitev o prisotnosti partnerja pri carskem rezu je deloma stvar strokovne politike konkretne porodnišnice in deloma tudi stvar odločitve konkretnega kirurga, ki je v dani situaciji vodja delovne ekipe v operacijski sobi oziroma je najbolj odgovoren za vse zaplete, ki lahko pri operaciji nastanejo.

Kirurgi pogosto ne pustijo, da so očetje prisotni pri carskem rezu, ker je operacijski prostor namenjen le osebam, ki imajo tam nujno opravilo in so soudeleženi pri sami operaciji. Vsaka dodatna oseba zgolj doprinese k manjši antisepsi in povečuje možnost okužbe rane, saj človek ne glede na vse ves čas v prostor in zrak oddaja prah v obliki kožnih delcev in kapelj. Te krožijo po zraku in se usedajo na površine v operacijski dvorani. Obstaja pa še možnost, da lahko osebe, ki posega niso navajene, nenapovedano omedlijo in ima osebje v operacijski sobi potem poleg svojih zadolžitev s pacientko še delo z omedlelim partnerjem.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk