9. 4. 2022, 11:30

Černobil: Ukradli smo rusko gorivo, da bi preprečili katastrofo

Profimedia

Nekdanjo jedrsko elektrarno v Černobilu na severu Ukrajine so ruske sile zavzele prvi dan invazije. Zdaj je spet pod nadzorom Ukrajine.

Približno 170 ukrajinskih nacionalnih gardistov, ki so zavarovali tovarno, so odpeljali v klet in jih tam zadržali v ujetništvu. Nato so ruski vojaki v prostorih preiskali orožje in eksploziv. Novinarka BBC-ja Yogita Limaye je bila med prvimi, ki so si pogledali notranjost, potem ko so Rusi zapustili Černobil. 

Inženirjem, nadzornikom in drugemu tehničnemu osebju je bilo onemogočeno nadaljevanje dela. V naslednjih dveh dneh so pripeljali ekipe ruske agencije za atomsko energijo Rosatom. Černobilsko osebje je želelo obdržati nadzor nad vzdrževanjem elektrarne.

Ne gre za delujočo elektrarno, ampak radioaktivni odpadki so shranjeni na mestu najhujše jedrske nesreče na svetu

Od nesreče leta 1986 so bile za čiščenje in zajezitev nadaljnje kontaminacije porabljene milijarde dolarjev. Če razmere na lokaciji niso ustrezno nadzorovane, obstaja velika nevarnost izpusta jedrskega materiala.

"Želeli so vedeti, kako se upravlja z objektom. Želeli so informacije o vseh postopkih, dokumentih in operacijah. Prestrašil sem se, ker so bila zasliševanja nenehna, včasih pa tudi silna," je povedal Oleksandr Lobada, nadzornik za sevalno varnost na postaji.

Profimedia

V zgornjem nadstropju glavne stavbe elektrarne so ključni prostori, od koder se nadzoruje mesto, ki se nahajajo na obeh straneh dolgega ozkega prehoda. Nekatere sobe so bile zaklenjene. Ko Rusi niso našli ključev, so vdrli v sobe in izrezali del vrat, v katerega je bila vgrajena ključavnica.

"Z njimi smo se morali nenehno pogajati in se truditi, da jih ne užalimo, da so našemu osebju dovolili upravljanje objekta," je povedal inženir Valerij Semonov. Ko je bila električna energija na postaji prekinjena za tri dni, je Valerij povedal, da se je trudil najti gorivo, da bi generator deloval in se celo zatekel k temu, da ga je nekaj ukradel Rusom.

"Če bi izgubili moč, bi lahko bilo katastrofalno," je pojasnil Oleksandr. "Radioaktivni material bi se lahko sprostil. Obseg tega, si lahko predstavljate. Nisem se bal za svoje življenje. Bal sem se, kaj bi se zgodilo, če ne bom tam in spremljal elektrarne. Bal sem se, da bo tragedija za človeštvo."

Območje za obratom, imenovano "Rdeči gozd", je eno najbolj radioaktivnih krajev na zemlji. Posnetki z dronom, ki jih je objavila ukrajinska vojska, kažejo, da so ruski vojaki kopali jarke in tam celo ostali. To so za BBC potrdili tudi uradniki na postaji.

To je dokaz, kako malo so vojaki vedeli o jedrski varnosti ... V Ukrajini sicer še naprej vlada zaskrbljenost zaradi varnosti černobilske elektrarne, saj se Rusi tja lahko vrnejo.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije