P.M. | 13. 8. 2024, 19:01

Ob reki so nenadoma ležale orjaške kosti

Profimedia

Le kdo bi si lahko mislil, kaj bo naplavila reka.

Na bregove reke Dneper, najmogočnejše reke Ukrajine, je po upadu vodne gladine naplavilo tri orjaške mamutove kosti. Najdbe so bile nedavno predstavljene v Muzeju zgodovine "Zaporoški kozaki" v jugovzhodni Ukrajini. To zelo redko najdbo je svetu predstavil Mihajlo Mulenko, eden od zaposlenih v Naravnem rezervatu Hortica.

Kralj ledene dobe

Rod mamut je obstajal od približno 4,8 milijoni let, pa vse do leta 1650 pred našim štetjem. Gre za bližnjega sorodnika današnjih slonov, za razliko od slona, pa je ta imel dolge ukrivljene okle. Vrste mamutov, ki so živele v hladnem podnebju, so bile gosto poraščene z dlako. 

Profimedia

Izumrtje

Velika večina mamutov je izumrla po koncu zadnje ledene dobe, pred približno 12.000 leti. Zadnji celinski dlakavi mamuti so v Sibiriji izumrli kakšnih dva tisoč let kasneje. Izjema so bili mamuti, ki so postali ločeni od celine na otokih, zadnji dlakavi mamuti na Vranglovem otoku v severovzhodni Sibiriji so podlegli lovu 1650 let pred našim štetjem.

Znanstveniki si niso enotni glede vzroka za izumrtje mamutov, nekateri menijo, da jih je iztrebil človek, nekateri pa menijo, da so podlegli podnebnim spremembam po koncu zadnje ledene dobe.