Uredništvo | 22. 4. 2024, 15:31

Grozljiva najdba: mati med sinovo zbirko kamnov našla človeško kost (ko so ugotovili, komu pripada, je sledil šok)

Profimedia

Primer je močno zbegal preiskovalce, ki jim ene skrivnosti še vedno ni uspelo razrešiti.

Ameriškim preiskovalcem je uspelo s pomočjo sodobne tehnologije razkriti, komu so pripadali delni človeški ostanki, ki jih je neimenovana ženska iz Arizone pred več kot dvema desetletjema našla v zbirki kamnov svojega sina. Grozljiva skrivnost je od takrat begala policiste, zdaj pa so s pomočjo napredka na področju genetike pokojnika končno identificirali.

Zbirka kamnov Johna Doeja

Del človeške čeljusti, ki se je nahajal v zbirki kamnov, so analizirali genetski genealogi na centru za raziskavo genetske genealogije na kolidžu Ramapo v New Jerseyju, ki je svoja vrata odprl pred dvema letoma. Ugotovili so, da so deli kosti pripadali pokojnemu ameriškemu marincu, 30-letninemu stotniku Everettu Lelandu Yagerju, ki je julija 1951 v Kaliforniji umrl med vojaško vajo.

Zbirko kamenja, med katero so bile najdene kosti, so poimenovali Zbirka kamnov Johna Doeja, lastnik pa jo je podedoval od svojega dedka, ki je kamne navdušeno zbiral, so sporočili iz šerifovega urada okrožja Yavapai v severni Arizoni. Policija je bila s primerom seznanjena leta 2002, ko Doejeva mati je v zbirki naletela na nekaj, kar je spominjalo na človeške ostanke, in jih o tem obvestila.

Profimedia

Grozljiva najdba

Policisti so pojasnli, da so prejeli človeško čeljust z več zobmi, za katero so sklepali, da je bila verjetno pobrana nekje v njihovem okrožju, vendar pa družina, ki jo je našla v zbirki kamnov ni vedela, kdaj in kje. Preiskovalcem takrat z običajnimi DNK testi ni uspelo najti ujemanja v vladni bazi podatkov o posmrtnih ostankih.

Januarja 2023 so primer posredovali Centru za raziskave genetske genealogije, kolidž pa je šerifovemu uradu v okrožju Yavapai sodelovanje v preiskavi ponudil brezplačno.

"Ker preiskovalna genetska genealogija uporablja drugačno vrsto testiranja DNK, kot se običajno izvaja v policijskih preiskavah, je preostali vzorec s prejšnjega testiranja DNK šel v drug laboratorij," je za CNN povedala Cairenn Binder, pomočnica ravnatelja na kolidžu Ramapo. Po več mesecev trajajočih laboratorijskih procesih v laboratoriju v Salt Lake Cityju so nazadnje uspešno identificirali kost.

Kako je kost prišla v Arizono?

Binderjeva je primer opisala kot neobičajen, saj običajno v takšnih primerih iščejo pogrešane osebe. Ko so genetski genealogi prišli do Yagerja, čigar okoliščine smrti so bile že znane in je imel celo vojaški pogreb, ki je bil dokumentiran v javnih evidencah, je to vse skupaj precej zmedlo.

Prepričali so se tako, da so referenčni vzorec odvzeli Yagerjevi hčerki in marca letos dobili izvide, ki so izsledke potrdili. Zdaj si prizadevajo, da bi ostanke vrnili pokojnikovi družini. Medtem pa še vedno ostaja skrivnost, kako se je del Yagerjeve čeljusti - ta je bil sicer pokopan v Kaliforniji - znašel v Arizoni. Po menju preiskovalcev je mogoče, jo je iz Kalifornije prinesla ptica, piše Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol