U. P. | 29. 9. 2024, 18:00

Razvpiti politik ponovno šokiral z drzno izjavo - ga sploh lahko jemljemo resno?

Profimedia

Donald Trump ponovno razburja s kontroverznimi izjavami o prihodnosti avtomobilske industrije.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je že pred časom predlagal davčne olajšave za tuje proizvajalce avtomobilov, ki so pripravljeni izdelovati svoja vozila na ameriških tleh, hkrati pa je grozil z visokimi carinami tistim, ki svoje avtomobile uvažajo v ZDA.

V torkovem govoru v ameriški zvezni državi Georgia, kjer se je v veliki meri osredotočal na znižanje stopnje davka na dobiček z 21 na 15 odstotkov za proizvajalce, ki svoje izdelke proizvajajo v ZDA, je šokiral z drzno izjavo: "Želim, da nemška avtomobilska podjetja postanejo ameriška avtomobilska podjetja. Želim, da tukaj gradijo svoje tovarne."

To sicer nekaj proizvajalcev že počne, BMW, Mercedes in Volkswagen že proizvajajo precej modelov v ZDA, a mnoga izmed teh vozil niso namenjena samo severnoameriškemu trgu, pač pa tudi izvozu.

Profimedia

Trump je obljubil, da bo v primeru, če ponovno postane predsednik, vsem večjim tujim proizvajalcem avtomobilov ponudil mamljivo kupčijo. "To je posel, ki ga bom ponudil vsakemu večjemu podjetju in proizvajalcu na Zemlji – dal vam bom najnižje davke, najnižje stroške energije, najnižje regulativno breme. In prost dostop do najboljšega in največjega trga na svetu. Ampak samo, če izdelujete svoj izdelek tukaj v Ameriki. Nič ni, če svojega izdelka ne izdelaš tukaj in za delo ne najameš ameriških delavcev. Če svojega izdelka ne izdelujete tukaj, boste morali plačati carino, zelo visoko carino," je dodal Trump.

Zagrozil je, da bod uvedel 100-odstotne carine na avtomobile, uvožene iz Mehike, kar bi prizadelo več podjetij, ki so v preteklosti zaradi nižjih stroškov dela svojo proizvodnjo preselila v južno sosedo Združenih držav. 

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja