T. R. | 12. 9. 2024, 12:00

Družina šokirana nad računom iz porodnišnice: ali je možno, da je dojenček v treh dneh toliko "zapravil"?

Profimedia

Dojenček je bil v porodnišnici le 3 dni, prejeli pa so zelo visok račun. 

Iz Črne gore prihaja nenavadna zgodba. Družina namreč ni mogla verjeti, ko je iz bolnišnice prejela račun. Dojenček naj bi namreč v samo treh dneh pojedel več kot tri kilograme otroške hrane Aptamil, porabil štiri steklene viale, 26 paketov rokavic po 200 kosov in 50 metrov gurmiranega platna. To lahko vidimo na računu, ki ga je družini Stanković izročil klinični center Črne gore. Mati in otroka so sicer iz bolnišnice odpustili konec julija. 

Družina je na izdan račun v začetku avgusta vložila ugovor in sprožila postopek pri varuhu pacientovih pravic, a odgovora do danes ni prejela. V KCCG, ki ga vodi Aleksandar Radović, so sporočili, da je pritožbeni postopek v teku in da bo varuh pacientovih pravic v skledu s postopkom po ugotovitvi vseh dejstev družini izročil pisni odgovor, pišejo Vijesti.me. 

Stroški poroda in nastanitve mamice in dojenčka so znašali okoli 3000 evrov, saj otrokova mama še nima črnogorskega državljanstva, oče pa je zaradi spora z nekdanjim delodajalcem začasno ostal brez zdravstvenega zavarovanja, poroča Dnevnik.hr.

"Menimo, da smo preplačali tridnevno bivanje dojenčka, ki je stalo 606,83 evra. Presenečen sem nad tem nevestnim in neprofesionalnim odnosom vaše ustanove do državljanov in države," je med drugim izjavil dojenčkov dedek, v pismu Varuhinji pacientovih pravic KCCG-in. 

Profimedia

Številna neujemanja 

Družina je v začetku avgusta vložila pritožbo na predlog zakona, v katerem je opozorila, da vsebuje vrsto materialnopravnih pomanjkljivosti in nelogičnosti. Med drugim so navedli, da je po obračunu novorojenček v dnevu ali dveh uspel zaužiti štiri stekleničke tekočine. 

"Zelo vprašljivo je, zakaj je KCCG izračunal kaj takega, morda zaradi nekih računskih standardov, glede na to, da ni logike, da lahko dojenček v dnevu ali dveh zaužije toliko stekleničk, ko pa vsi vemo, da lahko eno steklenico pije več mesecev. Poleg tega so ugotovili, da otrok ne more zaužiti 3,2 kilogramov hrane, saj to predstavlja njegovo skupno težo," piše v ovadbi zoper KCCG. 

Družina v pritožbi z dne 3. avgusta, na katero še niso prejeli odgovora, ugotavlja, da je verjetno prikoračitev prisotna tudi pri postavkah v obračunu, ki so strogo medicinske narave, ne razumejo pa, kateri medicinski pripomočki so vključeni. Pravijo, da bo tudi predmet sojenja v posebnem postopku, ki ga bodo sprožili. 

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec