5. 8. 2024, 20:32 | Vir: STA

Mnoge države, tudi Slovenija, pozvale svoje državljane: "Zapustite to državo, če je to še mogoče"

Profimedia

Pozivi državljanom se vrstijo.

Seznam držav, ki v luči stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu pozivajo svoje državljane k odhodu iz Libanona, je vse daljši. Danes sta k temu med drugim pozvali tudi Avstrija in Hrvaška, s čimer sta se pridružili mnogim drugim državam, ki so zaradi pričakovanega zaostrovanja konflikta med Iranom in Izraelom v preteklih dneh že pozvale k odhodu.

Avstrijsko zunanje ministrstvo, ki je svoje državljane spričo trenutnih napetih razmer v regiji danes pozvalo, naj zapustijo Libanon, je ob tem na svoji spletni strani tudi spomnilo, da so razmere v regiji napete že od 7. oktobra lani, ko je palestinsko islamistično gibanje Hamas napadlo Izrael. Sedaj pa se krepijo tudi napadi med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah na obmejnem območju med državama.

Hrvaško zunanje ministrstvo (MVEP) je svoje državljane prav tako danes pozvalo, naj zapustijo Libanon. "Zaradi zaostrovanja varnostnih razmer MVEP poziva hrvaške državljane, naj Libanon zapustijo s komercialnimi leti," je ministrstvo zapisalo na družbenem omrežju X.

Skupini držav, ki so svoje državljane pozvale, naj zapustijo Libanon, sta se pridružili tudi Turčija in Japonska. "Tisti, ki jim ni treba ostati v Libanonu, naj ga zapustijo, dokler so še komercialni leti, če je to mogoče," je v nedeljo zvečer sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Slovenija svojim državljanom že v četrtek svetovala, naj zapustijo Lebanon

Doslej so k odhodu iz Libanona svoje državljane med drugim pozvale tudi ZDA, Združeno kraljestvo, Kanada, Francija in Savdska Arabija. Slovenija je svojim državljanom že v četrtek svetovala, naj zapustijo Libanon. Na mednarodnem letališču v Bejrutu so bile danes razmere kaotične, potem ko je več letalskih družb začasno prekinilo lete v Libanon iz strahu zaradi vojaške eskalacije v tej bližnjevzhodni državi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Številni potniki so na svoj let čakali že od zgodnjih jutranjih ur. Zamude so v nekaterih primerih povzročile paniko med potniki, številni pa so razočarani, ker so zamudili povezovalne lete.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa je danes sporočil, da poleg letov v Bejrut, ki jih je odpovedal že pred dnevi, iz varnostnih razlogov do vključno 12. avgusta odpoveduje tudi lete v Izrael in Teheran. Do srede so odpovedani tudi leti te družbe v jordansko prestolnico Aman in Erbil na severu Iraka. Odpoved letov velja za vse letalske družbe iz skupine Lufthansa, v katero sodijo še Swiss, Austrian, Brussels Airlines in Eurowings.

Ob večmesečni vojni med Izraelom in Hamasom so se razmere na Bližnjem vzhodu še dodatno zaostrile minuli teden po uboju političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije v Teheranu in enega najvišjih poveljnikov Hezbolaha Fuada Šukra blizu Bejruta. Iran in njegovi zavezniki, vključno s Hezbolahom, so zagrozili Izraelu s povračilnimi ukrepi, zaradi česar obstaja bojazen izbruha širšega konflikta v regiji.