27. 6. 2024, 17:45 | Vir: STA

Evropsko mesto, ki ga imamo Slovenci za zgled, spet na vrhu lestvice najboljših mest za bivanje

Profimedia

Odlične ocene je prestolnica dobila na področjih stabilnosti, zdravstvenega varstva, izobraževanja in infrastrukture.

Avstrijska prestolnica Dunaj že tretje leto zapored ostaja najboljše mesto za bivanje na lestvici, ki jo pripravlja podatkovna enota britanskega tednika Economist (EIU). Dunaju na prvih petih mestih sledijo danski Koebenhavn, švicarski Zürich, avstralski Melbourne in kanadski Calgary. Na repu lestvice je znova sirski Damask.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Čeprav Zahodna Evropa globalno gledano ostaja najboljša regija za bivanje, nazaduje pri oceni stabilnosti zaradi številčnejših protestov na različnih področjih, kot so desničarski ekstremizem, evropska kmetijska politika in priseljevanje, je sporočila podatkovna enota EIU, ki deluje v sklopu britanskega tednika Economist.

Dunaj, ki je bil za najboljše mesto za bivanje izbran že med letoma 2018 in 2020, je dobil odlične ocene na področjih stabilnosti, zdravstvenega varstva, izobraževanja in infrastrukture. Pred tem je na vrhu Economistove lestvice sedem let kraljeval Melbourne.

Tel Aviv

Tel Aviv

Profimedia

Največji padec na lestvici je zabeležil Tel Aviv, ki je zdrsnil za 20 mest in pristal na 112. mestu, medtem ko je najvišji skok uspel Hongkongu, ki je napredoval za 11 mest in se uvrstil na 50. mesto.

Najslabše mesto za življenje je znova Damask, prestolnica od vojne razdejane Sirije. Na predzadnjem mestu je libijski Tripoli.

Na rep lestvice med deset najslabših mest za življenje se je uvrstil Kijev, ki je od začetka ruske invazije na Ukrajino večkrat tarča zračnih napadov.

EIU je letos v raziskavo uvrstil 173 svetovnih mest. Kriteriji razvrstitve mest so stabilnost, zdravstveno varstvo, kultura in okolje ter izobrazba in infrastruktura.

Novo na Metroplay: O dojemanju glasbe, novemu albumu in svoji ljubezenski zgodbi kot iz filma | Miha Guštin - Gušti