Uredništvo | 23. 7. 2024, 10:40

Ogorčenje zaradi všečka, ki bi ga številni radi prepovedali: neverjetno, zakaj jih tako zelo moti

Profimedia

Generacija Z komunicira na drugačen način kot druge generacije.

Znano je že, da se generacija Z po obnašanju razlikuje od prejšnjih. Medtem ko milenijci in starejši pogosto uporabljajo emotikon z dvignjenim palcem, da izrazijo strinjanje  z nečim, izrazijo soglasje ali nakažejo, da so nekaj prebrali, generacija želi ta emotikon - prepovedati. 

"To je zame moteč odgovor"

Mladi si ta emotikon razlagajo drugače. Imajo ga za "motečega, pasivno-agresivnega in sovražnega". V objavi, ki je bila medtem izbrisana iz Reddita, je en uporabnik vprašal: "Ali nisem dovolj star, da bi bil emotikon s palcem navzgor sprejemljiv?"

Pojasnil je razlog za svojo objavo: "Delo sem začel opravljati v ekipi, kjer za medsebojno povezovanje uporabljajo Microsoft Teams. Trenutno je na voljo le nekaj čustvenih simbolov, s katerimi se lahko odzovete na sporočilo, razen če seveda odgovorite, potem lahko uporabite katerega koli."

V nadaljevanju je v objavi zapisal: "Večina ljudi pri delu tako uporablja emotikon s palcem navzgor. Ne uporabljam ga pogosto. Odzovem se s srcem ali pa na kratko odgovorim s 'super' ali 'hvala'. Zdi se mi, da uporabljam preveč klicajev, a to je že druga zgodba. Kakorkoli, mislim, da je normalno reagirati z dvignjenim palcem, vendar je to zame še vedno moteč odgovor. Se še kdo tako počuti?" 

@newshubnz There's controversy among Kiwis as a new emoji poll has revealed a generational divide - the culprit is this emoji 👍 #fyp #foryoupage #emoji #thumbsup #nz #newshub ♬ original sound - Newshub

To vprašanje je pričakovano sprožilo razpravo v komentarjih. Ena oseba je tako napisala: "Zakaj je to moteče? Na tak način ddgovarjam na 90% sporočil. Star sem skoraj 40 let, zato se sprašujem, ali gre za generacijsko stvar? Razburilo bi me, če bi nekdo odgovoril s srcem." 

Pripadnik generacije Z je pojasnil, zakaj je dvignjen palec za mlade moteč: "Mladi palec razumejo pasivno-agresivno. Nevljudno je, če nekdo pošlje ta emotikon. Gre za generacijsko razliko v komunikaciji, vendar ga generacija X uporablja ves čas. Moral bi se navaditi na to v službi in razumeti, da to ne pomeni, da so jezni name." 

Novinar Forbesa: To je zaskrbljujoče

O tej temi je za Forbes svoj komentar podal novinar John Brandon. Razkril je, da je zmeden, da so emotikoni, ki jih uporablja vsak dan pri svojem delu, na udaru kritik, vključno s palcem navzgor, poroča Index.hr. "Palec navzgor je zelo pogost na Facebooku. Po nekaterih novih raziskavah je več emotikonov padlo v nemilost generacije Z. Eden od mladeničev je rekel, da mu je neprijetno uporabljati palec navzgor, ker se zdi preveč nenaden, celo nesramen," piše John.  Opozoril je, da je zaskrbljujoče, da se pomen vsega tako hitro spreminja, tudi emotikonov. Meni, da so emotikoni ena od oblik komunikacije, ki jo je treba razumeti in da ne smejo imeti skritih pomenov ali implikacij.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija