uredništvo/STA | 11. 5. 2024, 00:51

Evrovizijske stavnice so se motile: Hrvat poražen, zmaga je šla v Švico

Profimedia

V švedskem Malmöju se je odvil veliki finale 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Največje glasbeno tekmovanje letos zaradi aktualnega dogajanja na Bližnjem vzhodu poteka v senci protestov proti udeležbi Izraela na evrovizijskem izboru. Zmagala je Švica.

V Malmöju se je končalo 68. tekmovanje za pesem Evrovizije. Prireditev sta vse tri večere vodili voditeljici Malin Akerman in Petra Mede. Nastopilo je 25 držav, med njimi se je kot 22. predstavila tudi Slovenija, ki je zasedla 23. mesto.

Zmagala je Švica, s predstavnikom Nemom s pesmijo The Code. Drugo mesto je zasedla Hrvaška s pesmijo Rim Tin Tagi Dim izvajalca Baby Lasagna, tretje pa je zasedla Ukrajina. Predstavnica Slovenije Raiven je od strokovnih žirij prejela 15 točk, 12 pa od gledalk in gledalcev.

Kot smo že poročali, je bil iz tekmovanja izključen nizozemski kandidat Joost Klein. Po poročanju nizozemske televizije Avrotros naj bi bila v ozadju Kleinova agresivna gesta do ženske, ki ga je nedovoljeno snemala, a se je sam ni dotaknil. Kaj natanko se je zgodilo, še ni jasno. Je pa švedska policija začela preiskavo. Mesto številka pet je na seznamu nastopajočih tako v velikem finalu ostalo prazno.

Nizozemska je odpovedala glasovanje

Potem ko je bil njihov tekmovalec izključen iz nadaljnjega tekmovanja, je nizozemska radiotelevizija Avrotros objavila, da se umikajo iz nadaljnjega sodelovanja na Evroviziji in ne bodo oddali glasov svoje žirije. Prav tako so napovedali pravno akcijo proti EBU.

Kako je glasovala slovenska žirija? 12 točk smo podelili Franciji; 10 Švici; 8 Portugalski,7 Armeniji, 6 Hrvaški, 5 Luksemburgu, 4 Srbiji, 3 Italiji, 2 Grčiji, eno točko pa Irski. Slovensko žirijo so sestavljali Lea Sirk (predsednica), plesalec in koreograf Matevž Česen, Filip Vidušin (pevec skupine LPS), producent Martin Štibernik in pevka Maja Keuc.

Raiven z dodelanim nastopom blestela na odru

Slovenijo je v finalu evrovizijskega izbora zastopala Raiven s skladbo Veronika. Nastopila je tik pred Hrvaško, kot 22. po vrsti. Po nastopu Raiven je na evrovizijski oder prišel hrvaški predstavnik, favorit za zmago, Baby Lasagna s pesmijo Rim Tim Tagi Dim. Čeprav naslov skladbe, kot sam priznava, ne nosi posebnega pomena, besedilo pesmi pripoveduje zgodbo o bolečem odhodu iz domovine v upanju na boljše in premožnejše življenje.

Pesem Evrovizije švedski Malmö gosti po lanski zmagi švedske predstavnice Loreen s pesmijo Tattoo v britanskem Liverpoolu. Mesto že tretjič gosti evrovizijski izbor, doslej so ga pripravili že leta 1992 in 2013. Švedska sicer tekmovanje za pesem Evrovizije gosti sedmič. V prestolnici Stockholm je evrovizijski izbor potekal leta 1975, 2000 in 2016, v drugem največjem mestu Göteborgu pa leta 1985.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija