N. V. | 9. 9. 2022, 06:00

FOTO: Spomnimo se, kako je kraljica Elizabeta II. blestela ob kronanju

Profimedia

Povzpela se je na prestol, ko je bila stara komaj 25 let. Letos je s svojim platinastim jubilejem obeležila 70 let vladanja na prestolu. Ob njenem slovesu se spomnimo, kako je kronanje potekalo.

Kronanje kraljice Elizabete je bilo 2. junija 1953, štirinajst mesecev po njenem nastopu na prestol. Kraljica Elizabeta II. je v Westminstrsko opatijo prispela oblečena v obleko za kronanje. Z njo so bile njene služkinje in vojvoda Edinburški. V Westminster in iz njega se je vozila v zlati kočiji, imenovani Gold State Coach.

Profimedia

Nosila je obleko, ki jo je oblikoval Norman Hartnell. Hartnell je na obleko izvezal embleme držav Commonwealtha, ki so vključevali "tudorsko vrtnico iz Anglije, škotski badelj, valižanski por in deteljico iz Irske. Vse to je dopolnjeval avstralski pleter, javorjev list iz Kanade, novozelandska praprot, protea v Južni Afriki, biserni lotosov cvet za Indijo, drugi opalescentni lotosov cvet za Cejlon in pakistanska pšenica, bombaž in juta".

Profimedia

Kronanje

Elizabeth je šla do oltarja po dolgem hodniku Westminstrske opatije. Od kronanja Viljema Osvajalca leta 1066 so vsi angleški in britanski monarhi kronani v Westminstrski opatiji. Kraljica je sledila precedensu kraljice Viktorije, ko je izbrala služkinje namesto pažev. Te so ves čas obreda kronanja nosile njeno žametno obleko.

Canterburyjski nadškof Geoffrey Fisher je kraljici izročil žezlo s križem. Medtem je sedela na stolu za kronanje, znanem tudi kot stol svetega Edvarda ali stol kralja Edvarda.

Profimedia

Kraljica Elizabeta je nosila krono svetega Edvarda, krono britanskih kraljev in kraljic. Med kronanjem je bila okronana za kraljico Združenega kraljestva, Kanade, Avstralije, Nove Zelandije, Južne Afrike, Pakistana in Cejlona (danes Šrilanke).

Profimedia

Kronanje kraljice Elizabete je bilo prvo kronanje, ki so ga v celoti prenašali po televiziji.

Govor

Tisti večer je kraljica javnosti podala govor. "V tem nepozabnem dnevu me je povzdignilo in podpiralo spoznanje, da so bile vaše misli in molitve z menoj. Ves čas sem se zavedala, da so bili moji narodi, razširjeni daleč naokoli po vseh celinah in oceanih sveta, združeni v tem, da me podpirajo pri nalogi, ki sem ji zdaj tako slovesno predana," je povedala.

"Iskreno sem se zaobljubila vaši službi, kot ste mnogi od vas zaobljubljeni meni. Skozi vse življenje in z vsem srcem si bom prizadevala biti vredna vašega zaupanja." 

Britanci na ulicah

Ulice Londona so bile nabito polne. Vsi so se zbrali, da bi lahko videli kraljico.

Profimedia

Medtem pa tisti, ki so dejansko imeli možnost biti na kronanju, na tem niso najbolj uživali. Štiriletni princ Charles je bil ves čas dogodka videti zdolgočasen. Tukaj je s svojo teto princeso Margareto in svojo babico kraljico materjo Elizabeto.

Profimedia

Govori se, da si princ Charles želi bolj skromno slovesnost kronanja.