R.S. | 2. 6. 2023, 07:01

Fotografija, ki je pretresla svet: obupan dedek sedi ob truplu devetletne vnukinje

Profimedia

Poleg vnukinje je moški izgubil tudi hčerko. Njunih trupel ni želel zapustiti, dokler ju niso odpeljali v mrtvašnico. 

Dopisnik za ukrajinski medij NV Serhii Okunev je fotografiral dedka mrtve deklice, ki je več ur stal nad njenim telesom, dokler mu niso prinesli stola. "Pod tanko plastjo folije je truplo njegove devetletne vnukinje, ki jo je skupaj z mamo ubila ruska raketa. Trupel vnukinje in hčerke moški ni hotel zapustiti, dokler ju niso odpeljali s kraja zločina," je na družbenih omrežjih zapisal Okunev. 

Zaprto bombno zaklonišče

V četrtek so bile v Kijevu ubite tri osebe, med njimi tudi 34-letna ženska in njena 9-letna hčerka, ki so med novimi ruskimi napadi obupano skušale priti v zaprto bombno zaklonišče, poroča CNN. Rusija je na Kijev izstrelila skupno 10 raket, ki so bile vse sestreljene. Vendar pa so bili padajoči ostanki z neba po navedbah nacionalne policije usodni za tri osebe. 

Očividka Katerina Diduk je opisala, kaj se je pravzaprav zgodilo: "Stekli so do zaklonišča, da bi se skrili, vendar je bilo na žalost zaprto. To je največje protibombno zaklonišče. Vsi so stali pred vhodom. Tu sta poliklinika in vrtec, bomba pa je padla prav med njima."

Ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je ostro obsodil to, da je bilo zaklonišče zaprto. "Zaprta protibombna zaklonišča med vojno niso le ravnodušnost. To je zločin," je povedal in pozval, naj bodo zaklonišča odprta 24 ur na dan. Kijevski župan Vitalij Kličko je v odzivu na tragedijo dejal, da bo policija ponoči patruljirala po zakloniščih in preverjala, ali so odprta.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije