27. 6. 2024, 13:41 | Vir: STA

Našli rešitev za otroke z rakom iz Gaze: na zdravljenje so jih odpeljali v ...

Profimedia

Zdravljenje v tujini bi sicer potrebovalo več kot 25.000 palestinskih otrok.

Egiptovski Rdeči polmesec je danes sporočil, da so iz Gaze v Egipt pripeljali 21 otrok z rakom, ki jih bodo zdravili v tamkajšnjih bolnišnicah. Ministrstvo za zdravje v Gazi je sicer sporočilo, da bi zdravljenje v tujini potrebovalo več kot 25.000 otrok.

Profimedia

Premestitev bolnih otrok je potekala prek palestinsko-izraelskega mejnega prehoda Karem Abu Salem oziroma Kerem Šalom pod nadzorom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Šlo je za prvo tovrstno premestitev pacientov iz Gaze v skoraj dveh mesecih, so še sporočili iz egiptovskega Rdečega polmeseca.

Po tem prehodu v Gazo tudi humanitarna pomoč

Omenjeni prehod med Gazo in Izraelom, prek katerega so prepeljali bolne otroke, je pod nadzorom izraelskih sil. Prek tega mejnega prehoda se od konca maja nadaljujejo tudi dostave humanitarne pomoči v Gazo, potem ko je Egipt o tem dosegel dogovor z ZDA.

Profimedia

Izrael je namreč v začetku maja prevzel nadzor nad bližnjim mejnim prehodom Rafa, ki Gazo povezuje z Egiptom, zaradi česar so dostave humanitarne pomoči za prebivalce oblegane palestinske enklave zastale. Egipt je vztrajal pri umiku izraelskih sil, preden bi nadaljeval s koordiniranjem dostave pomoči.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca