12. 5. 2022, 08:07 | Vir: STA

Gospodarsko najbolj razvite države: "Ogorčeni smo nad številčno izgubo človeških življenj."

Profimedia

Zunanji ministri skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) bodo začeli tridnevno zasedanje.

V ospredju bodo pogovori o posledicah vojne v Ukrajini, predvsem o oskrbi z energijo in hrano ter o usklajevanju ukrepov proti Rusiji.

Države G7 so se sicer že v nedeljo dogovorile za nove ukrepe na področju energetike, ki velja za glavni vir financiranja vojne v Ukrajini.

Zavezale so se, da bodo omejile uvoz ruske nafte oz. ga prepovedale, a se pri tem zaradi nasprotovanja Madžarske in nekaj drugih držav zdaj zatika na ravni EU, medtem ko so ZDA prepoved uvoza uvedle že pred časom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by G7 GER (@g7)

V skupni izjavi so članice G7 v nedeljo tudi napovedale nadaljnjo podporo Ukrajini in obsodile dejanja Rusije. "Ogorčeni smo nad številčno izgubo človeških življenj, napadom na človekove pravice in uničenje, ki ga za seboj puščajo ruska dejanja v Ukrajini," so zapisale države G7.

Predsedovanje skupini je letos v rokah Nemčije, ki tako v teh dneh gosti vrsto ministrskih srečanj G7, vrhunec pa bo vrh G7 konec junija na Bavarskem. Skupino sicer poleg Nemčije sestavljajo še Francija, Italija, Velika Britanija, ZDA, Kanada in Japonska, EU pa ima status opazovalke.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by G7 GER (@g7)

Srečanja v Wangelsu se bosta poleg tega udeležila še zunanja ministra Ukrajine in Moldavije, Dmitro Kuleba in Nicu Popescu.


 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije