Uredništvo | 26. 7. 2024, 09:24

Hrvati našli način, kako se boriti proti rezervacijam mesta na plaži: od tega imajo korist domače živali

Profimedia

Puščanje brisač na plaži, da bi tako rezervirali priljubljeno mesto, je med turisti postalo stalnica.

V najjužnejši občini Splitsko-dalmatinske županije, kraju Gradac na Hrvaškem, na prav poseben način rešujejo problematiko "rezerviranja mesta na plaži", s katerim si nekateri obiskovalci plaž poskušajo zagotoviti dobro mesto tako, da tam pustijo brisače. V Gradcu te brisače zasežejo in jih ob koncu sezone namenijo zavetiščem za živali, piše Dnevnik.hr.

Profimedia

Turisti to skoraj vedno počnejo

Rezerviranje boljših mest na plaži je tudi v letošnji sezoni ena najbolj priljubljenih aktivnosti med turisti. Zaposleni v komunalnem podjetju v Gradcu vsak dan do 7. ure zjutraj zberejo na desetine brisač in drugih predmetov: "Tu so šotori, ležalniki, brisače, odeje, vzmetnice, vse. Na plaži se najde dobesedno vse," je za Novo TV dejal eden od zaposlenih Karlo Vištica.

Poudaril je, da turisti to skoraj vedno počnejo in da si domačini poletja brez takšnega vedenja skoraj ne znajo več predstavljati.

Profimedia

Predmete je mogoče dobiti nazaj

Ljudem, ki na tak način ostanejo brez svojih brisač ali drugih predmetov, jih lahko dobijo nazaj, a morajo zanje občini Gradac plačati 66 evrov kazni.  Vištica je opisal primer moškega, ki je prišel in svoje stvari zahteval nazaj ter za to plačal kazen. Odpeljali so ga do Drvenika, kjer zaseženo shranjujejo, tam si je izbral svoje stvari in stvar je bila zaključena. 

A poudaril je, da se to skoraj nikoli ne zgodi, zato gredo vse zasežene stvari iz tega skladišča v zavetišča za živali, ki bodo imela tako v hladnem delu leta toplejšo namestitev. Zasežene brisače nameravajo tako konec poletja poslati v zavetišča po vsej Hrvaški. "Namesto, da bi jih zavrgli, jih pošljemo, da so vsaj malo uporabne," je besede župana občine Gradac Matka Burića navedel Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija