17. 6. 2024, 20:27 | Vir: STA

Odmeva domnevno okrutno ravnanje grške obalne straže z migranti: na navedbe se je odzvala grška vlada

Profimedia

Obalna straža naj bi med drugim več migrantov pretepla in pustila sredi odprtega morja.

Grška vlada je danes zanikala verodostojnost preiskave domnevnih nezakonitosti pri ravnanju z migranti, ki jo je objavil BBC, in zavrača obtožbe o kršenju mednarodnega prava. Grška obalna straža naj bi bila po navedbah britanskega medija v treh letih odgovorna za smrti več deset migrantov v Sredozemskem morju, več naj bi jih vrgli čez krov.

Profimedia

Britanski medij izračunal število incidentov

"Spremljamo vsako objavo, vsako preiskavo, vendar ponavljam: To, kar je bilo objavljeno, nikakor ni dokazano," je danes dejal tiskovni predstavnik grške vlade Pavlos Marinakis. Dodal je, da grška obalna straža "vsak dan reši na desetine človeških življenj".

Grško vlado že dolgo obtožujejo prisilnega vračanja migrantov nazaj v Turčijo, od koder so prišli, kar je po mednarodnem pravu nezakonito. BBC pa je v danes objavljeni analizi prvič izračunal število incidentov, v katerih naj bi do smrtnih žrtev prišlo zaradi dejanj grške obalne straže. Svoje ugotovitve so utemeljili na pogovorih z nevladnimi organizacijami, turško obalno stražo, pričami in lokalnimi mediji.

Profimedia

Nekatere naj bi pustili sredi odprega morja

BBC je analiziral 15 incidentov, ki so se zgodili med letoma 2020 in 2023, umrlo pa je najmanj 43 migrantov. V petih primerih so migranti dejali, da so jih predstavniki grških oblasti vrgli v morje, nekatere pa naj bi pretepli in pustili sredi odprtega morja.

Na trditve v analizi se je odzvala tudi Evropska unija. "Grške oblasti morajo - tako kot v vseh državah članicah EU - v celoti spoštovati obveznosti iz azilnega in mednarodnega prava," je novinarjem v Bruslju danes dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Eric Mamer.

Grčija je za številne migrante vstopna točka v Evropsko unijo. Lani je v EU preko morja prispelo 263.048 migrantov, od tega 41.561 v Grčijo. Velik del prebežnikov, ki v to državo najpogosteje prispejo prek Turčije, prihaja iz Sirije, Afganistana in Pakistana.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave