L. PA. | 24. 4. 2024, 10:45

Apokaliptični prizori v Grčiji: ta neprijetni pojav bi lahko kmalu dosegel tudi nas (FOTO)

Profimedia

Vidljivost je bila oslabljena, izdali pa so tudi opozorila zaradi onesnaženega zraka ...

Nebo nad južno Grčijo se je obarvalo oranžno, posnetki in fotografije, ki so zaokrožili po družbenih omrežjih, pa so videti kot prizori iz kakšnega filma o bližajoči se apokalipsi. Kaj se dogaja?

Razlog so oblaki saharskega prahu, ki so čez Sredozemsko morje prišli iz severne Afrike in prekrili Akropolo ter druge atenske znamenitosti, poroča Dnevnik.hr. Grška prestolnica je bila videti skoraj tako, kot da je nekje na Marsu. Vidljivost je bila oslabljena, izdali pa so tudi opozorila zaradi onesnaženega zraka.

Dramatično nebo v Atenah.

Dramatično nebo v Atenah.

Profimedia

Najvišja dnevna temperatura na nekaterih delih Krete je v torek sicer presegla 30 stopinj Celzija. Močni vetrovi so sprožili tudi požare na jugu države. Po podatkih gasilskih služb naj bi v zadnjih 24 urah skupno zabeležili 25 gozdnih požarov.

V začetku aprila je saharski pesek prišel tudi k nam, vendar ne v takšnih količinah, kot je zdaj prisoten v Grčiji. A po meteoroloških napovedih programa Evropske unije za opazovanje Zemlje Copernicus bi lahko ta meteorološki pojav območje Slovenije spet dosegel konec meseca, še piše Dnevnik.hr.